Dziesiątka najlepiej plonujących jakościowych odmian pszenicy ozimej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak | artyszak@apra.pl
15-08-2018,8:40 Aktualizacja: 15-08-2018,10:08
A A A

Badania Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego prowadzone przez COBORU pozwalają dostarczyć rzetelnych danych na temat zachowania odmian. Zanim dokona się wyboru odmiany pszenicy ozimej warto wiedzieć, które plonowały najlepiej.

Największe znaczenie gospodarcze mają jakościowe odmiany chlebowe (z klasy A), które pozwalają uzyskać ziarno o wysokiej jakości technologicznej.   

Różnica w plonowaniu najlepszej i najgorszej jakościowej odmiany chlebowej pszenicy ozimej w  doświadczeniach PDO w 2017 r. wyniosła na przeciętnym poziomie agrotechniki 14 proc. wzorca (12,7 dt/ha), w 2016 r. 45 proc. (36,9 dt/ha), a w 2015 r. 20 proc. (19,5 dt/ha). W przypadku wysokiego poziomu agrotechniki było to odpowiednio 11 proc. (11,4 dt/ha), 41 proc. (37,4 dt/ha) i 15 proc. (16,3 dt/ha) (tab. 1).

Tabela 1. Plonowanie jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy ozimej w doświadczeniach PDO (2015-2017)

pszenica, kombajn, zbiór

Nowe odmiany zbóż ozimych

Na początku 2018 r. do Krajowego rejestru wpisano 24 nowe odmiany zbóż ozimych. W pszenicy zwyczajnej 13 odmian (w tym dwie regionalne), w życie pięć, w pszenżycie dwie, a w jęczmieniu cztery. Co niesie postęp hodowlany poszczególnych...

 

Odmiany

2017

2016

2015

proc. wzorca

a1 - przeciętny poziom agrotechniki

Wzorzec, dt/ha

90,6

82,1

97,7

Najlepsza 

Najgorsza

104

90

104

59

104

84

a2 - wysoki poziom agrotechniki

Wzorzec, dt/ha

103,9

91,2

108,6

Najlepsza 

Najgorsza

102

91

104

63

104

89

a1 – przeciętny poziom agrotechniki (bez ochrony); a2 – wysoki poziom agrotechniki (zwiększone o 40 kg/ha nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed chorobami i wyleganiem)

Źródło: COBORU 2017

pszenica, Sahryń, kłosy

Wreszcie ruszyły żniwa na Zamojszczyźnie

Wykorzystując poprawę pogody rolnicy na wschodzie Zamojszczyzny rolnicy dopiero 29 lipca rozpoczęli żniwa. Pogoda w tym rejonie sprzyjała plonowaniu pszenicy, bo ominęła go większa susza. Warunkiem uzyskania wysokich plonów poza...

W pierwszej dziesiątce najlepiej plonujących odmian pszenicy ozimej z klasy A znalazły się 2 polskie odmiany: Formacja i Hondia (tab. 2). Wszystkie te odmiany są wpisane do Krajowego Rejestru.

Tabela 2. Dziesiątka najwyżej plonujących jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy ozimej w badaniach PDO w 2017 r.

Lp.

Odmiana

Proc. wzorca

a1 - przeciętny poziom agrotechniki

1

Formacja

104

2

RGT Kilimanjaro

103

3

Lindbergh

102

4

KWS Dakotana

101

5

KWS Spencer

101

6

Linus

101

7

Nordkap

101

8

RGT Metronom

101

9

Hondia

100

10

Mirek

100

a2 - wysoki poziom agrotechniki

1

Formacja

102

2

RGT Kilimanjaro

102

3

Linus

102

4

KWS Dakotana

101

5

KWS Spencer

101

6

Nordkap

100

7

Lindbergh

99

8

RGT Metronom

99

9

Mirek

99

10

Hondia

98

a1 – przeciętny poziom agrotechniki (bez ochrony); a2 – wysoki poziom agrotechniki (zwiększone o 40 kg/ha nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed chorobami i wyleganiem)

Źródło: COBORU 2017

pszenica, plantacja

Sprawdzić stan ozimin

Wiosną istotne jest przeprowadzenie możliwie szybko analizy stanu sanitarnego ozimin. Zazwyczaj rozwój chorób w początkowym okresie wegetacji jest niewielki i rośliny nie wymagają stosowania fungicydów. Bywają jednak wyjątki....

Ważna cechą w naszych warunkach jest zimotrwałość, na którą także należy zwracać uwagę. Spośród najlepiej plonujących odmian Hondia wyróżnia się największą zimotrwałością (5,5 w skali 9-stopniowej) (tab. 3).

Tabela 3. Zimotrwałość dziesiątki najwyżej plonujących jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy ozimej w badaniach PDO w 2017 r.

Lp.

Odmiana

Zimotrwałość, skala 9-stopniowa*

1

Hondia

5,5

2

Formacja

4,5

3

KWS Spencer

4,5

4

RGT Metronom

4,5

5

RGT Kilimanjaro

4

6

Linus

4

7

KWS Dakotana

3

8

Lindbergh

2,5

9

Nordkap

2,5

10

Mirek

2

Skala 9-stopniowa: 9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała

Źródło: COBORU 2017

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu