Mniejsze plony warzyw z powodu suszy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
16-08-2018,8:55 Aktualizacja: 16-08-2018,8:59
A A A

Przedłużająca się susza w Europie spowodowała poważne problemy w uprawach warzyw w UE - informuje Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw (PROFEL) w liście do KE. Najbardziej spadły plony grochu, fasoli, cebuli, cukinii i szpinaku.

Suchy i gorący lipiec sprawił, że plony warzyw obniżyły się do takiego poziomu, że sytuacja plantatorów i przetwórców warzyw jest najtrudniejsza od 40 lat.

susza, straty w uprawach, susza 2018, PSL, rolnictwo

PSL: straty związane z tegoroczną suszą to nawet 2,5 mld zł

Polskie Stronnictwo Ludowe domaga się jak najszybszej pomocy dla rolników poszkodowanych w wyniku suszy i ASF - mówił w czwartek szef PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. Według jego szacunków przeprowadzonych we wszystkich...
Według PROFEL skutkami suszy dotknięte są najbardziej takie kraje jak: Francja, Belgia, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania, Węgry i Polska.

Susza najbardziej zniszczyła uprawy grochu i fasoli, gdzie spadek plonów szacowany jest na 20 do 50 proc. Duże straty (15-50 proc.) notowane są również w przypadku upraw cebuli, cukinii i szpinaku. Ponadto w wielu regionach zasiew drugiego zbioru wielu warzyw okazał się niemożliwy z powodu suszy.

Zdaniem ekspertki rynków rolnych BGŻ BNP Paribas Karoliny Załuskiej negatywny wpływ spadku plonów w największym stopniu odczuje sektor mrożonych i konserwowanych warzyw. Już teraz branża notuje straty z powodu mniejszych i nieregularnych dostaw.

GUS w lipcowym wstępnym szacunku ocenił łączną produkcję warzyw gruntowych w Polsce (wczesnych i późnych) na ponad 4,2 mln ton, tj. na poziomie niespełna 8 proc. niższym niż rok wcześniej. O ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji - zaznacza ekspertka.

susza, straty w gospodarstwach, szkody z powodu suszy, MRiRW

Gigantyczne straty z powodu suszy. Resort rolnictwa ujawnił dane

Ponad 1,2 mld zł wynoszą dotychczas oszacowane straty spowodowane tegoroczną suszą. Szkody odnotowano w 134,6 tys. gospodarstw, a powierzchnia upraw dotkniętych klęską wynosi 2,2 mln ha - poinformował PAP resort rolnictwa. Według danych resortu...

Przewiduje się zmniejszenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu. Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na niespełna 1 mln ton (o 1 proc. niższe r/r), kalafiorów na 225 tys. ton (- 5,6 proc.), cebuli na 585 tys. ton (- 12,3 proc.), buraków na 300 tys. ton (- 10,4 proc.), marchwi na 745 tys. (- 10 proc.).

Zbiory pomidorów szacuje się na 250 tys. ton (- 1,8 proc. r/r), a ogórków - 245 tys. ton (- 1,6 proc.). Dotychczasowe warunki są natomiast stosunkowo korzystne dla warzyw ciepłolubnych, np. winorośli. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na blisko 920 tys. ton, tj. o 8 proc. niższym od bardzo wysokiego ubiegłorocznego.

Zdaniem ekspertki wzrost kosztów oraz zmniejszenie podaży warzyw może prowadzić do podwyżek cen surowca jak i produktów gotowych.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu