Zasiewy rzepaku będą rekordowe. A zbiory?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-02-2017,10:20 Aktualizacja: 23-02-2017,10:45
A A A

W tym roku w Polsce rzepakiem obsiano ok. 900 tys. hektarów - poinformował dr hab. Witold Szczepaniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, powołując się na szacunki firm sprzedających materiał siewny. Jego zdaniem rekordowe zasiewy nie oznaczają jeszcze równie rekordowych zbiorów.

Ekspert, który spotkał się z opolskimi producentami surowca w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, powiedział, że do tej pory na terenie kraju rzepakiem obsiewano 700-800 tys. ha. - W tym roku, według szacunków dostawców materiału siewnego, możemy mówić o 900 tysiącach ha - wskazał.

Szkolenie, Białystok, PODR Szepietowo, uprawa rzepaku, rolnicy

O rzepaku w Białymstoku

O tym jak prawidłowo uprawiać rzepak ozimy w województwie podlaskim dyskutowali rolnicy, naukowcy i przedstawiciele firm oferujących środki produkcji na corocznej konferencji zorganizowanej 13 lutego przez Podlaski Ośrodek Doradztwa...

Zwrócił jednak uwagę, że rzepak jest rośliną wrażliwą, wymagającą uwagi, systematyczności i dyscypliny w działaniu. - Bez spełnienia tych warunków nie ma co liczyć na dobre plony i opłacalną produkcję - zastrzegł.

Dużym zagrożeniem dla upraw rzepaku, w opinii Szczepaniaka, jest odczuwalny od kilku lat deficyt wody. - Bez wody nawet najlepsze nawozy i preparaty nie pomogą. Co prawda wielu rolników, skuszonych cenami, zdecydowało się na rzepak, jednak muszą być świadomi, że bez odpowiednich i na czas stosowanych działań oraz sprzyjającej pogody trudno im będzie osiągnąć dobry efekt - powiedział.

Wyjaśnił, że w zależności od wielu parametrów, z hektara można zebrać od 2 do ponad 4 ton ziarna. - Z rzepakiem jest tak, że wystarczy kilka dni przymrozków na wiosnę lub nalot szkodnika, i kilka miesięcy starań idzie na marne. O plonach będzie można mówić dopiero, gdy wymłócone ziarno znajdzie się na przyczepie - podkreślił.

W Polsce uprawą rzepaku zajmuje się ponad sto tysięcy gospodarstw. Nasz kraj jest w czołówce europejskich producentów tego surowca, po Francji i Niemczech. Według Biura Analiz i Programowania Agencji Rynku Rolnego, w ubiegłym roku w kraju zebrano około 2,2 mln ton ziarna.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu