Dobre, bo czeskie? Mak z południa zalewa nasz rynek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak | redakcja@agropolska.pl
18-12-2014,8:15 Aktualizacja: 16-01-2015,12:50
A A A

Czesi specjalizują się w produkcji maku na eksport. Sami potrzebują 4-5 tys. ton rocznie, a eksportują ponad 30 tysięcy ton. Znaczna jego część zalewa nasz rynek.

W 2009 roku mak uprawiano w Czechach na 53 623 hektarach, co stanowiło 38,2 proc. powierzchni światowej (140534 ha). Na świecie wyprodukowano wówczas 98835 ton maku, z czego na naszego południowego sąsiada przypadło 32692 ton (33,1 proc.).

W Czechach plony nasion nie są wysokie, bo z hektara zbiera się średnio 600 kg, ale czeski mak jest tani. W 2009 roku za kilogram nie płacono więcej niż 1,3 dolara.  

Udział czeskiego eksportu (31 tys. ton) wynosił aż 44 proc. światowego eksportu. Nasz był 33 razy mniejszy (tabela). Jednocześnie polski import był czterokrotnie większy niż naszych południowych sąsiadów.     

Handel makiem w Czechach i w Polsce w 2009 r.

Wyszczególnienie

Czechy

Polska

Eksport

ton

30 697

909

tys. USD

39 458

1 890

USD/kg

1.29

2.08

Import

ton

1672

6649

tys. USD

2652

8450

USD/kg

1,59

1,27

Źródło: opracowanie własne na podstawie Procházka i Smutka 2012

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu