Od 30 do 90 ton z hektara

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Alicja Siuda | siuda@apra.pl
17-11-2020,13:45 Aktualizacja: 17-11-2020,14:18
A A A
Na polach wciąż pracują kombajny buraczane, chociaż coraz rzadziej je widać, ponieważ stopień zaawansowania zbiorów buraków jest coraz większy. Na jakim etapie znajdują się wykopki i jakie obecnie wyniki osiągają plantatorzy? O to zapytaliśmy Rafała Strachotę z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. 
 
- Nie chciałbym strzelać odnośnie stopnia zaawansowania zbiorów, bo sytuacja jest dynamiczna, ale na pewno przekroczyły półmetek - wskazuje Strachota. - Warunki zbiorów w kraju są bardzo zróżnicowane. Problem z wykopkami i transportem buraków często odnotowywany jest na Śląsku oraz na południowym wschodzie kraju. Naturalnie, występuje też w innych częściach kraju, w których padał deszcz. Jednak w większości rejonów warunki wydają się być dobre - dodaje. 
 
buraki, ręce, nóż, przemarznięcia

Przykryj buraki

Pryzmy buraka cukrowego powinny zostać już okryte agrowłókniną, która chroni korzenie nie tylko przed niskimi temperaturami, ale także opadami deszczu i śniegu. Ważne jest, aby okrycie przeprowadzić bardzo starannie. Okrycie należy...
Bardzo zróżnicowane są także plony. Jak podaje przedstawiciel KZPBC wahają się od 30 do 90 t/ha. - Myślę, że w skali kraju, w optymistycznym wariancie, średni plon z hektara osiągnie w tym roku 60 ton, a więc będzie nieco wyższy od ubiegłorocznego, który oszacowano na 57,5 tony z hektara - wskazuje Strachota. 
 
Znacznie gorzej przedstawia się sytuacja z polaryzacją, która nie uległa znaczącej poprawie w stosunku do poprzedniego miesiąca. - W Cukrowni Werbkowice kształtuje się na poziomie około 14 procent, a więc jest nawet niższa w porównaniu do październikowej. Najwyższą średnią polaryzacje - według danych sprzed kilku dni - wynoszącą 16,2 procenta odnotowano w cukrowniach w Malborku, w Chełmży i Opalenicy. W śląskich cukrowniach kształtowała się między 14,5 a 16 procent. W Glinojecku wynosiła 14,5 procent. Natomiast w kujawsko-pomorskich cukrowniach, jak i w województwie łódzkim poniżej 15 procent. A więc średnia dla Polski wynosi obecnie około 15 procent, czyli jest bardzo niska - zaznacza przedstawiciel KZPBC. 
 
Nie brakuje dostaw korzeni z zawartością cukru poniżej 14, a nawet 13 proc., czego nie pamiętają doświadczeni plantatorzy. - Można powiedzieć, że w tym roku polaryzacja na poziomie 16 procent jest dobrym wynikiem - zauważa Strachota. Dla porównania w ubiegłym roku średnia polaryzacja w kraju wyniosła prawie 17 procent. 
 
Cukrownia Webkowice, silosy, pole

Ceny skupu buraków w Krajowej Spółce Cukrowej w kampanii 2021/2022!

W dniu 12 listopada 2020 r. Zarząd Polskiego Cukru i Rada ZPBC przy KSC S.A. uzgodnili założenia do umowy kontraktacji buraków cukrowych na dostawy w kampanii cukrowniczej w roku gospodarczym 2021/2022. Obejmują one: cenę buraków...
Co jest przyczyną tak niskiego poziomu cukru w korzeniach? - Trudno teraz dokładnie odpowiedzieć na to pytanie - mówi przedstawiciel KZPBC. Wskazuje jednak, że jego zdaniem są dwie główne przyczyny. Pierwsza, to specyficzny przebieg warunków pogodowych w ciągu całego sezonu wegetacyjnego.
 
- W okresie, w którym powinny przyrastać korzenie buraki nie miały odpowiedniej ilości wody. Przyrastały głównie liście. Kiedy przyszły upragnione opady - w sierpniu i we wrześniu, korzenie zaczęły rosnąć, ale nie budował się cukier, ponieważ nie było odpowiednich warunków. Brakowało dni ze słoneczną pogodą i chłodnymi nocami, które najbardziej sprzyjają jego gromadzeniu. Druga przyczyna, to bardzo duża presja chwościka burakowego w tym roku. Dużo większa niż w poprzednich latach i to w całej Polsce. Patogen niszczył liście, które odbudowywały się kosztem zawartych w korzeniach składników, w tym cukru. 
 
W tym roku, negatywne piętno na jakości korzeni odcisnęły także licznie występujące miejscami zgnilizny korzeniowe, które wtórnie zasiedlały uszkodzenia powodowane przez szkodniki. 
 
Pomimo znacznie niższej polaryzacji, Strachota spodziewa się, że produkcja cukru będzie zbliżona do ubiegłorocznej. Dlaczego? Ponieważ wyższa o ok. 10 tys. ha jest powierzchnia uprawy buraka cukrowego. Według danych szacunkowych związku wynosi 251 tys. ha. - Uwzględniając większy areał uprawy i nieco wyższy średni plon w stosunku do ubiegłego roku przypuszczam, że nawet przy niższej polaryzacji produkcja cukru w skali kraju przekroczy nieznacznie dwa miliony ton - wskazuje przedstawiciel KZPBC, choć jak zaznacza, ze względu na brak danych o końcowej polaryzacji prognoza ta może być obarczona dużym błędem. Dla przypomnienia w ubiegłym sezonie produkcja cukru wyniosła 2,065 mln t. 
 
  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
 
 
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu