Kampanię buraczaną 2020/2021 należy uznać za rozpoczętą

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Alicja Siuda | siuda@apra.pl
31-08-2020,20:00 Aktualizacja: 31-08-2020,20:04
A A A
W ostatnich latach jako pierwszy przerób buraków rozpoczynał koncern Pfeifer&Langen. W tym roku nie jest inaczej. Dzisiaj rusza Cukrownia Miejska Górka (woj. wielkopolskie), a w ciągu tygodnia wszystkie pozostałe cukrownie tej spółki. Kiedy przerób zaczną następne koncerny?
 
Z przekazanych nam informacji przez Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego wynika, że jeszcze w tym tygodniu rozpoczęcie przerobu korzeni planuje także Südzucker. Czwartego września w Cukrowni Cerekiew, a szóstego września w Cukrowni Strzelin, natomiast w przyszłym tygodniu (dziewiątego września) w Cukrowni Świdnica. Wszystkie trzy znajdują się w woj. dolnośląskim. Najpóźniej mają ruszyć Ropczyce (woj. podkarpackie), bo pierwszego października.
 
buraki cukrowe, susza, kondycja buraka cukrowego, przymrozki, piętrowe wschody buraka cukrowego, KZPBC, Rafał Strachota,

Buraki cukrowe nie mają łatwo

W zależności od terminu siewu, jak i zbioru, na większości plantacji, sezon uprawy buraka cukrowego osiągnął lub niedługo osiągnie półmetek. Rośliny wkraczają w decydujący okres dla budowy biomasy oraz kształtowania się jakości korzeni....
KSC kampanię rozpocznie w przyszłym tygodniu, a dokładnie ósmego września w Cukrowni Kruszwica (woj. kujawsko-pomorskie), po czym będzie uruchamiać kolejne cukrownie w Dobrzelinie, Kluczewie, Nakle, Krasnymstawie, w Malborku i jako ostatnia 16 września ruszy Cukrownia Werbkowice w woj. lubelskim (tabela). 
 
W przyszłym tygodniu jedną z dwóch swoich cukrowni uruchomi także spółka Nordzucker Polska. Będzie to cukrownia w Opalnicy (woj. wielkopolskie), która ma ruszyć 11 września. Natomiast trzy dni później, czyli 14 września zacznie działać cukrownia w Chełmży (woj. kujawsko-pomorskie). Trzeba brać pod uwagę, że powyższe terminy mogą ulec niewielkim zmianom. 
 
Początek września, to nie jest odpowiedni moment na przerwanie wegetacji, ponieważ najbliższe miesiące to okres, w którym korzenie buraka gromadzą znaczące ilości cukru, zwłaszcza jeśli występuje korzystna słoneczna aura, nie wspominając już o dalszej budowie biomasy. - Z reguły na początku kampanii wybierani są chętni do oddania korzeni. No i brany jest pod uwagę ogólny stan zaawansowania rozwoju roślin - wskazuje Rafał Strachota, dyrektor biura KZPBC. 
 
Jaki jest ten stan zaawansowania w skali kraju? - Bardzo zróżnicowany regionalnie, co pokazują dekadowe, czy też cotygodniowe pomiary masy korzeni i polaryzacji wykonywane przez producentów cukru. W skrajnych przypadkach różnice w masie korzeni między regionami potrafią być nawet dwukrotne, co ma przede wszystkim związek z rozkładem i ilością opadów - mówi dyrektor Strachota. - Generalnie jednak, dotychczasowe wyniki tych pomiarów pokazują, że w stosunku do ubiegłego roku średnia masa korzeni jest wyższa, a polaryzacja niższa - dodaje. Koncerny nie publikują danych z tych pomiarów, poza spółką Südzucker. Można je znaleźć pod tym linkiem
 
siewka buraka, gleba

Przymrozki mogły uszkodzić buraki

Obecna fala przymrozków mogła lokalnie doprowadzić do uszkodzenia siewek buraka cukrowego. Na części plantacji rozpoczęły się bowiem wschody, a na części jeszcze trwają. Siewki buraka są najbardziej wrażliwe na przymrozki tuż po pojawieniu...
Jak zaznacza dyrektor Strachota, dotychczasowe okresowe pomiary nie muszą o niczym przesądzać, bo przed nami jeszcze okres intensywnego gromadzenia cukru. Dlatego też KZPBC póki co ostrożnie podchodzi do wszelkich prognoz. Jedynym pewnikiem jest powierzchnia, która w tym roku według związku jest większa od ubiegłorocznej i wynosi ok. 252 tys. ha. 
 
Większy - jak dotychczas - przyrost biomasy korzeni w stosunku do ubiegłego roku, to zapewne wynik większych w stosunku do ub.r. opadów, zwłaszcza w czerwcu i na początku lipca, bo jak zauważa dyrektor Strachota w okresie wakacyjnym, zwłaszcza, na przełomie lipca i sierpnia, wiele plantacji ponownie odczuło niedobór wody, co objawiało się więdnięciem liści. 
 
W tym roku, plantacjom mocno doskwiera też wyjątkowo duża presja chwościka burakowego, którego coraz trudniej jest zwalczyć. - Coraz większy problem mamy również z żółtaczką wirusową buraka, której wektorem są mszyce, a tych było w tym roku więcej niż zazwyczaj, co jest pokłosiem wycofania zapraw neonikotynoidowych - wskazuje dyrektor Strachota. - Skala problemu z wirusem żółtaczki, co prawda nie jest taka, jak obserwowana w Belgii, czy we Francji, gdzie w niektórych regionach straty sięgają kilkudziesięciu procent, ale obserwujemy, że występuje z coraz większym nasileniem - wyjaśnia przedstawiciel KZPBC.  
 

Tabela. Przewidywane terminy rozpoczęcia przerobu korzeni w poszczególnych cukrowniach

Producent Cukru

Data rozpoczęcia

KSC

Kruszwica

8.09.2020

Dobrzelin

9.09.2020

Kluczewo

10.09.2020

Nakło

14.09.2020

Krasnystaw

15.09.2020

Malbork

15.09.2020

Werbkowice

16.09.2020

Pfeifer&Langen

Miejska Górka

31.08.2020

Gostyń

1.09.2020

Glinojeck

2.09.2020

Środa Wielkopolska

7.09.2020

Südzucker

Cerekiew

4.09.2020

Strzelin

6.09.2020

Świdnica

9.09.2020

Ropczyce

1.10.2020

Nordzucker Polska

Opalenica

11.09.2020

Chełmża

14.09.2020

Źródło: KZPBC.

 

  •   Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement