Ile cukru w burakach? Wyniki z zakładów i laboratoriów się różnią

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
29-12-2021,18:10 Aktualizacja: 29-12-2021,18:23
A A A

Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej - na wniosek gospodarzy - zlecił i sfinansował wykonanie badań na zawartość cukru w burakach oraz zawartość suchej masy w wysłodkach.

Zawartość cukru w burakach ma znaczenie dla ceny skupu surowca, więc przekłada się bezpośrednio na kieszenie plantatorów. Nie od dziś wyrażają oni obawy, że w cukrowniach badania wykazują zaniżone parametry płodów rolnych. I domagają się oceny w niezależnych laboratoriach.

Zrealizował to lubelski samorząd rolniczy, który przedstawił właśnie tegoroczne wyniki badań zawartości cukru w burakach oraz zawartości suchej masy w wysłodkach, wykonanych przez dwa niezależne laboratoria - w Warszawie i Dęblinie - w porównaniu z wynikami z cukrowni.

Dane różnią się, a ze szczegółami można się zapoznać tutaj.
 

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu