Firmy cukrownicze zwiększają eksport. Produkcja ma być rekordowa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-12-2016,13:40 Aktualizacja: 15-12-2016,16:26
A A A

Firmy cukrownicze zwiększają eksport, aby zwolnić magazyny pod spodziewaną, rekordową tegoroczną produkcję cukru - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W ciągu trzech kwartałów 2016 r. eksport cukru wyniósł 351 tys. ton, w tym 211 tys. ton do UE. "Podmioty sektora eksportują duże ilości, aby zmniejszyć zapasy i zwolnić powierzchnię magazynową pod dużą produkcję w kampanii 2016/2017" - piszą eksperci.

A tegoroczna produkcja może być wyjątkowo dobra. IERiGZ ocenia, że jeśli w dalszej części kampanii utrzymają się korzystne warunki pogodowe, to produkcja cukru w Polsce może wynieść 2.000-2.100 tys. ton, wobec 1.465 tys. ton w poprzednim sezonie.

Na rynku UE największymi odbiorcami naszego cukru były Niemcy, Litwa, Łotwa, Włochy, Grecja oraz Węgry. Spośród spoza UE największe ilości surowca sprzedano do Izraela, Gruzji oraz do Rosji i Kazachstanu.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu