Stosuj RSM z głową

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: dr hab. inż. Arkadiusz Artyszak | artyszak@apra.pl
02-05-2019,7:00 Aktualizacja: 01-05-2019,8:50
A A A

Coraz więcej rolników w nawożeniu wykorzystuje RSM czyli roztwór saletrzano-mocznikowy. Trzeba to jednak robić w prawidłowy sposób, bo w innym przypadku można spowodować poparzenia roślin. Niedopuszczalne jest dodawanie RSM do cieczy roboczej w opryskiwaczu jako źródła azotu do dokarmiania dolistnego. Niestety, w praktyce takie sytuacje dość często się zdarzają.

Płynna forma w żadnej mierze nie oznacza, że jest to nawóz dolistny i w taki sposób może być stosowany. Najbardziej rozpowszechniony RSM 28 zawiera 14 proc. azotu w formie amidowej i po 7 proc. azotu w formie azotanowej (saletrzanej) oraz w formie amonowej. Obie te ostatnie formy mają silne działanie parzące dla roślin.

Nawozu nie wolno stosować tuż po deszczu oraz podczas upałów. Rośliny podczas zabiegu powinny być suche i zdrowe. RSM należy stosować techniką rozlewu lub oprysku grubokroplistego.

pszenica, poparzenia, rsm

Poparzenia zbóż przez RSM

Na Zamojszczyźnie obserwowałem ostatnio kilka plantacji pszenicy ozimej poparzonej roztworem saletrzano-mocznikowym (RSM) mimo że zboża uważa się za najbardziej odporną na poparzenia grupę roślin. Uszkodzenia były najprawdopodobniej spowodowane...

Nie wszyscy rolnicy radzą sobie z określeniem ilości azotu dostarczanego w RSM, a taką informację trzeba przecież podać do ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem. Wbrew pozorom nie jest to trudne, bo wystarczy jedynie znać gęstość nawozu.

Gęstość RSM 28 wynosi 1,28 kg/l, RSM 30 - 1,30 kg/l, a RSM 32 – 1,32 kg/l. Oznacza to, że w 100 l nawozu znajduje się odpowiednio: 35,8 (28 x 1,28); 39 (30 x 1,3) i 42,2 (32 x1,32 ) kg N.

Wszystkie informacje o wykonanym nawożeniu azotem najlepiej na bieżąco wpisywać do ewidencji nie tylko ze względu na kontrole, ale przede wszystkim dla siebie.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement