Małe dawki obornika
W oborniku dostarczono do gleby w roku gospodarczym 2013-2014 zaledwie 36 kg NPK – wynika z szacunków GUS. To o 1,7 kg NPK/ha mniej niż rok wcześniej.
Najwięcej stosowano go w województwach prowadzących intensywną produkcję zwierzęcą – wielkopolskim (57,0 kg/ha) i podlaskim (55,3 kg NPK/ha) (tabela). Aż w czterech województwach dawka ta nie przekraczała 20 kg NPK/ha: w dolnośląskim (12,3 kg NPK/ha), lubuskim (16,2 kg NPK/ha), opolskim (18,5 kg NPK/ha) i zachodniopomorskim (11,9 kg NPK/ha).
Tabela. Dawki obornika w roku gospodarczym 2013-2014
|
Województwa |
kg NPK/ha |
|
Polska |
36,0 |
|
Dolnośląskie |
12,3 |
|
Kujawsko-pomorskie |
39,8 |
|
Lubelskie |
34,3 |
|
Lubuskie |
16,2 |
|
Łódzkie |
49,9 |
|
Małopolskie |
35,2 |
|
Mazowieckie |
43,5 |
|
Opolskie |
18,5 |
|
Podkarpackie |
22,7 |
|
Podlaskie |
55,3 |
|
Pomorskie |
23,7 |
|
Śląskie |
29,3 |
|
Świętokrzyskie |
37,1 |
|
Warmińsko-mazurskie |
26,7 |
|
Wielkopolskie |
57,0 |
|
Zachodniopomorskie |
11,9 |
Źródło: GUS 2015
Funkcja obornika nie sprowadza się tylko do dostarczania składników pokarmowych – makro- i mikroelementów. Równie ważna, a może jeszcze ważniejszą jest poprawa bilansu materii organicznej w glebie. Trzeba bowiem pamiętać, że współczynnik reprodukcji materii organicznej dla 10 t obornika (25% s. m.) wynosi + 0,70. Oznacza to, że stosując 30 t obornika/ha do gleby dostarcza się 2,1 t (3 x 0,70) materii organicznej/ha.