Wzrosła liczba ubojów trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
23-02-2017,14:30 Aktualizacja: 24-02-2017,20:37
A A A

Od stycznia do października 2016 roku w Unii Europejskiej ubito 212,4 mln sztuk trzody chlewnej. To o 0,4 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Tonaż ubojów poszedł w górę o 0,8 proc. do 19,2 mln ton.

Według danych analityków najwyższą dynamikę wzrostu odnotowano w drugim kwartale (odpowiednio o 2,5 i 2,9 proc.). W pierwszych trzech miesiącach ub.r. zanotowano wyniki +0,1 i +0,8 proc., zaś od lipca do końca września +0,5 i +0,8 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

trzoda chlewna, bydło, świnie, pomoc dla hodowców bydła, pomoc dla hodowców trzody chlewnej, asf

Producenci trzody chlewnej dostaną unijną pomoc

Niebawem producenci trzody chlewnej, którzy ponieśli straty w związku z ASF, mogą liczyć na unijne wsparcie - zapowiedział Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa. W Białymstoku odbyła się regionalna konferencja "Wzmacniamy polskie...

W październiku ilość trzody kierowanej na rzeź obniżyła się już o 4,8 proc. w skali roku, a tonaż zmalał o 5 proc. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 roku liczba ubitych świń wzrosła przede wszystkim w Luksemburgu (10 proc.), Słowenii (7,3 proc.), Słowacji (7,1 proc.), na Łotwie (6,9 proc.), we Włoszech (5,5 proc.), w Chorwacji (+5,4 proc.)... i w Polsce (2,7 proc.).  

Największe spadki zanotowano natomiast w Grecji (8,3 proc.), na Litwie (7,3 proc.), Malcie (6,8 proc.), w Belgii (6 proc.) , Czechach i Danii (po 4,1 proc.) oraz w Austrii (3,4 proc.).

Najwyższą liczbę i tonaż ubojów w omawianym czasie odnotowano w Niemczech (48,9 mln szt. i 4,6 mln ton), Hiszpanii (39,6 mln szt., 3,4 mln ton), Francji (19,8 mln szt., 1,7 mln ton) i Polsce (18 mln szt., 1,6 mln ton).
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu