Wieprzowina coraz tańsza. I szybko lepiej nie będzie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-11-2014,10:30 Aktualizacja: 17-11-2014,10:34
A A A
W październiku ceny wieprzowiny obniżyły się we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Stawki poszły w górę tylko w Szwecji - o 4,2 proc.  
 
Za 100 kilogramów tego gatunku mięsa (klasa E) trzeba było średnio zapłacić 142,60 euro - informuje Fammu/Fapa. To o 8,1 proc. mniej niż we wrześniu i nadal nie widać szans na poprawę sytuacji w unijnym sektorze wieprzowiny. 
 
O trudnej sytuacji na wspólnotowym rynku świadczy systematyczny spadek cen trzody chlewnej w Danii, która uchodzi za jeden z najbardziej stabilnych krajów w Unii. 
 
W październiku stawki najbardziej poleciały w dół w Portugalii (13,9 proc.), Hiszpanii (13,1 proc.), Rumunii (11,7 proc.), Belgii i Holandii (po 10,5 proc.), Czechach (9,9 proc.), we Francji (9,8 proc.), w Danii (9,5 proc.), na Węgrzech (8,7 proc.), w Luksemburgu (8,3 proc.), Niemczech (8 proc.), Austrii (6,8 proc.), na Słowacji (6,6 proc.), Łotwie (6,6 proc.), w Chorwacji (5,9 proc.), Słowenii (5,6 proc.) i na Litwie (5 proc.). 
 
W Polsce cena reprezentatywna wieprzowiny w październiku spadła o 4,9 proc. do 144,7 euro za 100 kg i była o około 1,5 proc. wyższa od średniej ceny dla Wspólnoty.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu