Wieprzowina coraz droższa. W Polsce tylko o 0,8 procenta

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-04-2015,10:25 Aktualizacja: 17-04-2015,11:29
A A A
141,09 euro kosztowało średnio w marcu 100 kilogramów wieprzowiny (klasa E) w Unii Europejskiej. To o 2,6 proc. więcej niż w lutym, ale o 10 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem. 
 
FAMMU/FAPA informuje, że w minionym miesiącu ten gatunek mięsa najbardziej podrożał na Łotwie (12,9 proc.), we Francji (7,8 proc.), w Hiszpanii (7,7 proc.), Portugalii (6,2 proc.), Danii (5,1 proc.), Szwecji (4,7 proc.), Estonii (4,5 proc.), na Litwie (4 proc.), w Irlandii (4 proc.), Czechach (3,4 proc.), Belgii (3,2 proc.), Rumunii (3,2 proc.) i Holandii (3,1 proc.). 
 
W Polsce 100 kilogramów wieprzowiny kosztowało w marcu 141,69 euro - o 0,8 proc. więcej niż w lutym i o 0,4 proc. więcej od unijnej średniej. Co ważne nasza stawka przewyższała o 9,5 proc. cenę w Danii, ale była o 2,5 proc. niższa od notowanej w Niemczech.  
 
Mięso potaniało w Bułgarii, Finlandii, Grecji i na Cyprze, zaś na Malcie stawki nie zmieniły się.  
 
Uruchomiony przez Unię mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do złagodzenia załamania cen na rynku. Niestety, działanie to wspiera przede wszystkim przetwórców, a nie producentów żywca.
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
ZOBACZ / 8 Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2022

Hoduj z głową świnie:

-Pieniądze na ogrodzenie

-Co z ceną za tuczniki

-Włókno w paszy dla zdrowia

-Odchów prosiąt po nowemu

-Co zamiast tlenku cynku?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2023

Hoduj z głową bydło:

-Dobre kiszonki to tańszy opas

-Hodowla i ekonomia

-Stymulacja odporności cieląt

-Zasuszenie samo się nie zrobi

-Stado bydła w telefonie

 

PRENUMERATA