Wieprzowina coraz droższa. W Polsce tylko o 0,8 procenta

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-04-2015,10:25 Aktualizacja: 17-04-2015,11:29
A A A
141,09 euro kosztowało średnio w marcu 100 kilogramów wieprzowiny (klasa E) w Unii Europejskiej. To o 2,6 proc. więcej niż w lutym, ale o 10 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem. 
 
FAMMU/FAPA informuje, że w minionym miesiącu ten gatunek mięsa najbardziej podrożał na Łotwie (12,9 proc.), we Francji (7,8 proc.), w Hiszpanii (7,7 proc.), Portugalii (6,2 proc.), Danii (5,1 proc.), Szwecji (4,7 proc.), Estonii (4,5 proc.), na Litwie (4 proc.), w Irlandii (4 proc.), Czechach (3,4 proc.), Belgii (3,2 proc.), Rumunii (3,2 proc.) i Holandii (3,1 proc.). 
 
W Polsce 100 kilogramów wieprzowiny kosztowało w marcu 141,69 euro - o 0,8 proc. więcej niż w lutym i o 0,4 proc. więcej od unijnej średniej. Co ważne nasza stawka przewyższała o 9,5 proc. cenę w Danii, ale była o 2,5 proc. niższa od notowanej w Niemczech.  
 
Mięso potaniało w Bułgarii, Finlandii, Grecji i na Cyprze, zaś na Malcie stawki nie zmieniły się.  
 
Uruchomiony przez Unię mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do złagodzenia załamania cen na rynku. Niestety, działanie to wspiera przede wszystkim przetwórców, a nie producentów żywca.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu