Wieprzowina coraz droższa. W Polsce tylko o 0,8 procenta

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-04-2015,10:25 Aktualizacja: 17-04-2015,11:29
A A A
141,09 euro kosztowało średnio w marcu 100 kilogramów wieprzowiny (klasa E) w Unii Europejskiej. To o 2,6 proc. więcej niż w lutym, ale o 10 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem. 
 
FAMMU/FAPA informuje, że w minionym miesiącu ten gatunek mięsa najbardziej podrożał na Łotwie (12,9 proc.), we Francji (7,8 proc.), w Hiszpanii (7,7 proc.), Portugalii (6,2 proc.), Danii (5,1 proc.), Szwecji (4,7 proc.), Estonii (4,5 proc.), na Litwie (4 proc.), w Irlandii (4 proc.), Czechach (3,4 proc.), Belgii (3,2 proc.), Rumunii (3,2 proc.) i Holandii (3,1 proc.). 
 
W Polsce 100 kilogramów wieprzowiny kosztowało w marcu 141,69 euro - o 0,8 proc. więcej niż w lutym i o 0,4 proc. więcej od unijnej średniej. Co ważne nasza stawka przewyższała o 9,5 proc. cenę w Danii, ale była o 2,5 proc. niższa od notowanej w Niemczech.  
 
Mięso potaniało w Bułgarii, Finlandii, Grecji i na Cyprze, zaś na Malcie stawki nie zmieniły się.  
 
Uruchomiony przez Unię mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do złagodzenia załamania cen na rynku. Niestety, działanie to wspiera przede wszystkim przetwórców, a nie producentów żywca.
Poleć
Udostępnij
KDK GARZYN 2023 - ZOBACZ RELACJĘ!

 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2023

Hoduj z głową świnie:

-Lochy potrzebują obecności człowieka

-Natłuszczanie pasz a jakość siary i mleka loch

-Mikotoksyny psują nie tylko rozród

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2023

Hoduj z głową bydło:

-Jak długi okres przejściowy przed porodem?

-CCM coraz popularniejszy

-Genetyka jest bazą

-Suchy TMR dla cieląt

-Warto powstać na rasy mięsne

PRENUMERATA