Sprawdź jak kształtują się ceny tuczników w Unii Europejskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-11-2023,9:00 Aktualizacja: 15-11-2023,8:53
A A A
Średnia cena żywca wieprzowego na przełomie października i listopada w krajach Wspólnoty spadła o 1%. Była ona jednocześnie o 7% wyższa niż przed rokiem. 
 
W dniach od 30 października do 5 listopada producenci unijni uzyskiwali za świnie rzeźne klasy E średnio 212,03 euro (933 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Cena ta była o 1% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem, ale o 7% wyższa niż uzyskiwali dostawcy w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, żywiec wieprzowy, VEZG, cena świń, KZPPTCH POLPIG

Cena tuczników w Polsce wzrosła

Cena żywca wieprzowego w Polsce wzrosła pomimo stabilizacji rynku w Niemczech. Tuczniki są nieco droższe, ale zdaniem ekspertów, nie mamy jeszcze do czynienia z bezpośrednim wpływem świąt Bożego Narodzenia na notowania tych zwierząt. Cena...
Notowania żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ukształtowała się na poziomie 219,69 euro (967 zł) za 100 kg.
 
Była ona o 4% wyższym niż średnia cena uzyskiwana przez rolników w Unii Europejskiej. Niższe ceny niż w Polsce odnotowano we Francji, gdzie producenci otrzymywali 195 euro (858 zł) za 100 kg, w Niderlandach 195,11 euro (859 zł) i w Hiszpanii 205,04 euro (902 zł). 
 
Natomiast ceny wyższe niż w Polsce uzyskiwali dostawcy w Niemczech, gdzie za świnie rzeźne płacono 220,25 euro (969 zł) za 100 kg. 
 
Na rynku krajowym na przełomie października i listopada średnia cena świń rzeźnych w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak przed tygodniem wyniosła 7,48 zł za kg. 
 
Była ona o 8% niższa niż przed miesiącem, ale o 7% wyższa niż przed rokiem. 
 
W tym samym czasie zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 10,90 zł za kg. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem, a także o 7% drożej niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu