Sprawdź aktualne ceny na rynku wieprzowiny w Danii

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-05-2020,9:30 Aktualizacja: 25-05-2020,15:49
A A A
Tuczniki w Danii w ubiegłotygodniowych notowaniach potaniały. Natomiast cena warchlaków, oferowanych w trzech głównych grupach zdrowotnych, pozostała bez zmian. 
 
Cena tuczników w duńskich notowaniach Danish Crown opublikowanych w minionym tygodniu spadła o 0,30 koron duńskich (DKK), czyli około 0,18 złotych i osiągnęła wartość 11,70 DKK za kilogram wagi bitej ciepłej. 
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 7,12 złotych, informuje portal warchlaki.com.pl. Ustalona cena tuczników obowiązuje w 22. tygodniu bieżącego roku. 
 
niemiecka cena tuczników, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, krajowa cena trzody chlewnej

Niemcy podnieśli cenę tuczników

Cena żywca wieprzowego na niemieckiej dużej giełdzie wzrosła o 6 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Z kolei na opublikowanej dzień wcześniej małej giełdzie odnotowano spadki.   Tuczniki w bieżącym tygodniu na niemieckiej dużej...
W minionym tygodniu w Danii opublikowano również cenę warchlaków. We wszystkich grupach zdrowotnych notowania pozostały bez zmian. 
 
Za warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny trzeba zapłacić 440 DKK, co daje około 267,7 złotych za zwierzę. 
 
Warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny kosztują 415 DKK za sztukę. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 252,5 złotych.
 
Natomiast zwierzęta o statusie zdrowotnym konwencjonalnym kosztują w Danii 405 DKK, czyli około 246,4 złotych za zwierzę. 
 
Ustalone notowania obowiązują od 25 do 31 maja 2020 r.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu