Spadek pogłowia świń w Niemczech sięga niemal 10%

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-06-2022,12:05 Aktualizacja: 23-06-2022,11:49
A A A
Niemcy od początku roku znacząco ograniczyli pogłowie trzody chlewnej, co wpłynęło na zmniejszenie produkcji mięsa wieprzowego. Głównym powodem tych działań są restrykcje eksportowe związane z afrykańskim pomorem świń (ASF). 
 
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej pogłowie trzody chlewnej w Niemczech w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2022 r. spadło o 790 tys. sztuk, czyli o około 9%.
 
Jednocześnie oznacza to, że całkowita produkcja mięsa wieprzowego spadła do 755 tys. ton, czyli o 11%. Eksperci przewidują, że sytuacja ta utrzyma się do końca bieżącego roku. Głównym powodem tych ograniczeń jest wirus ASF oraz słaba rentowność w sektorze.
 
ASF, obszar objęty ograniczeniami III, strefa czerwona, strefa różowa, strefa niebieska, trzoda chlewna, tuczniki

Strefa czerwona w Wielkopolsce powiększona

Komisja Europejska opublikowała nowe rozporządzenie wykonawcze. Wprowadza ono obszar objęty ograniczeniami III czyli strefę czerwoną na obszarze Wielkopolski wokół dwóch tegorocznych ognisk ASF u świń. Strefa czerwona została...
Według najnowszych danych pochodzących z Instytutu Freidricha-Loefflera wynika, że ASF pojawił się w ciągu ostatniego miesiąca w kilku niemieckich stadach świń, głównie na obszarach wzdłuż granicy z Polską. 
 
Jednak oficjalnie ostatnie ognisko choroby u świń potwierdzona 26 maja w małym gospodarstwie w stanie Badenia-Wirtembergia, który graniczy z Francją i Szwajcarią. Obecnie nie ma dowodów które stwierdzają, że wirus mógł przedostać się do populacji dzików zamieszkujących te rejony.
 
Niemiecki rynek w ostatnim czasie jest w równowadze, ponieważ nadwyżka świń gotowych do uboju została zagospodarowana i wciąż spada. Jednak obserwując rynek regionalnie widoczne są różnice w liczbie świń odstawianych do rzeźni.
 
Problemem niemieckiej branży są nadal utrudnienia handlowe spowodowane przez ASF, co w efekcie doprowadziło do tego, że wolumen produkcji spadł z ponad 150 tys. ton miesięcznie do 125 tys. ton. 
 
Ograniczona podaż żywca wieprzowego na rynku poskutkowało tym, że ceny pozostały stabilne w ciągu ostatnich kilku tygodni.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu