Po co pomoc dla tuczu "hotelowego"? Izba ma wątpliwości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
20-01-2021,12:50 Aktualizacja: 20-01-2021,12:53
A A A

Pomoc powinna być ukierunkowana tylko dla podmiotów prowadzących produkcję rolniczą na własny rachunek i ryzyko oraz dla tych, którzy ponoszą straty. Tymczasem pieniądze trafią do osób pracujących usługowo i nie odczuwających kryzysu na rynku żywca wieprzowego.

W ten sposób Wielkopolska Izba Rolnicza, choć pozytywnie ocenia uruchomienie działania "Wyjątkowe tymczasowe wsparcie dla rolników, mikroprzedsiębiorstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw szczególnie dotkniętych kryzysem związanym z COVID-19", zwraca uwagę w piśmie do ministra rolnictwa na pewien aspekt wsparcia.

likwidacja macior, stado podstawowe, produkcja tuczników, brak opłacalności, dokładają do sprzedanego tucznika,

Likwidują maciory. Już nie chcą dokładać do produkcji wieprzowiny

Rolnicy zaczynają pozbywają się macior, bo nie mogą już dłużej dokładać do produkcji wieprzowiny. Ceny tuczników na rynku są tak niskie, że nie ma mowy o opłacalności.   Producenci trzody chlewnej są w bardzo ciężkiej sytuacji. Niskie...

"Zasady przyznawania tej pomocy zostały przygotowane, niestety, w ten sposób, że do jej uzyskania kwalifikują się również osoby, które zajmują się tuczem kontraktowym (hotelowym). Osoby zajmujące się opieką nad zwierzętami wstawionymi przez firmy, z którymi zawarły kontrakty, mają już zagwarantowane warunki odbioru w określonych cenach, zatem nie ponoszą ryzyka i strat w związku wahającą się koniunkturą na rynku spowodowaną pandemią koronawirusa" - przekonuje WIR.

W wystąpieniu narzeka też na obniżenie pomocy z tytułu obniżenia dochodu na skutek wystąpienia na obszarze Polski wirusa ASF - od IV kwartału 2019 r., o wysokość wsparcia uzyskanego na operacje typu "Pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych kryzysem COVID-19".

"Zdaniem rolników są to zupełnie dwa odrębne problemy i jak pokazuje praktyka, są rolnicy, którzy odnotowali straty zarówno w jednym, jak i drugim aspekcie. W związku z tym Izba zwróciła się z apelem o zmianę istniejących przepisów tak, by producent rolny, który miał dużo niższe dochody w wyniku nałożenia się dwóch niekorzystnych zjawisk, mógł uzyskać wyrównanie strat adekwatne do faktycznej obniżki jego dochodów" - czytamy w serwisie wielkopolskiego samorządu rolniczego.

trzoda chlewna, hodowla świń, Mateusz Kacperkiewicz

Za miesiąc zostaną puste chlewnie. Pomoc dla hodowców znowu opóźniona

- Takich bankructw wśród gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną jak teraz, nie było co najmniej od 2008 r., gdzie był ogromny kryzys w branży - grzmi Mateusz Kacperkiewicz. A z pism, jakie dostają gospodarze wynika, że pomoc jest...

Inny problem poruszony w wystąpieniu do szefa resortu rolnictwa dotyczy tego, że "Pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych COVID-19" nie przysługuje następcy prawnemu w przypadku śmierci małżonka lub przekazania gospodarstwa.

"Obecnie w wielu gospodarstwach trzodowych sytuacja ekonomiczna przeradza się w tragedię. Ceny żywca wieprzowego niepokrywające kosztów produkcji, utrzymujące się od kilku miesięcy, skutkują tym, że w niektórych gospodarstwach prowadzących produkcję trzody, rozpoczęły się już egzekucje komornicze. Dlatego Wielkopolska Izba Rolnicza zaapelowała do ministra o wzięcie pod uwagę przygotowania kolejnego wsparcia dla rolników poszkodowanych przez drugą falę pandemii koronawirusa, a także o ponowne wystąpienie do Komisji Europejskiej o uruchomienie programu prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny" - poinformowała Izba.
 

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu