Nowa tuczarnia na 1500 zwierząt. Zobacz film z uroczystego otwarcia obiektu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-11-2015,17:40 Aktualizacja: 29-11-2015,17:40
A A A

1500 tuczników będzie przebywać w nowej tuczarni. Obiekt ma 90 metrów długości i 16 m szerokości. Z zewnątrz został pokryty poliuretanowymi płytami warstwowymi. Kojce zostały wyposażone w tubomaty i poidła smoczkowe.

19 listopada Iwona i Marek Odor zaprezentowali swoją nową tuczarnię na 1500 sztuk. Organizatorami uroczystego otwarcia były firmy, które brały udział w tej inwestycji, tj. De Heus, K3 Agro, Terraexim Agroimpex oraz Konrad.

tuczarnia, tuczniki, de heus, trzoda chlewna

Tuczniki będą przebywać w nowej chlewni. Budowa obiektu trwała trzy lata

Tuczarnia na 1500 sztuk to nowy obiekt, który należy do Iwony i Marka Odor z miejscowości Toniszewo w woj. wielkopolskim. Budowa chlewni począwszy od uzyskania wszelkich wymaganych pozwoleń trwała trzy lata. 19 listopada Iwona i Marek Odor...

Boczne ściany budynku z zewnątrz są docieplone płytą warstwową poliuretanową o grubości 6 cm. Jest ona powlekana okładziną z blachy w kolorze. Na bocznych ścianach znajdują się także wloty powietrza.

Dach jest wykonany z konstrukcji stalowej oraz płyty warstwowej poliuretanowej Fiberglass o grubości 8 cm co w przeliczeniu na styropian daje grubość 16 cm. Z zewnątrz jest ona pokryta blachą trapezową, a od wewnętrznej włóknem szklanym.

Pasza dla tuczników będzie podawana automatycznie paszociągiem do automatów paszowych wyposażonych w dwa smoczki oraz miskę ze stali nierdzewnej.

Powietrze z chlewni będzie usuwane przez kominy wentylacyjne wyposażone w silnik elektryczny.

Więcej informacji na temat tuczarni Iwony i Marka Odor będzie można znaleźć w Hoduj z Głową Świnie nr 1/2016. ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu