Mamy najnowsze prognozy dla rynku wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-10-2017,14:25 Aktualizacja: 19-10-2017,14:41
A A A

Produkcja mięsa wieprzowego w UE w 2017 r. wyniesie 23,5 mln ton. To o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem. W przyszłym roku unijni znawcy rynku oczekują nieznacznego wzrostu wytwórczości, który prognozowany jest na 23,7 mln ton.

W bieżącym roku - w związku ze spadkiem produkcji i wzrostem cen mięsa wieprzowego w UE, a także załamaniem się eksportu do Chin - oczekuje się zmniejszenia wolumenu unijnej sprzedaży o 9 proc. do 2,56 mln ton - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

wieprzowina, eksport wieprzowiny, sprzedaż wieprzowiny, podroby wieprzowe, przetwory wieprzowe

Eksportujemy więcej wieprzowiny. Zyski ze sprzedaży też rosną

Od stycznia do lipca Polska wyeksportowała 273,7 tys. ton mięsa wieprzowego o wartości 2421,1 mln zł - wynika ze wstępnych danych resortu rolnictwa. To odpowiednio o 9 i 27 proc. więcej w skali roku.   Aż o 54 proc. - do 34,3 tys. ton - w...

Od stycznia do lipca Chiny zakupiły 788,3 tys. ton produktów wieprzowych, czyli aż o 32 proc. mniej w skali roku.

Spadek ten został częściowo zrekompensowany wzrostem wywozu do Japonii (7 proc.), Korei Południowej (26 proc.) i na Filipiny (15 proc.).  

W 2018 roku - w związku z prognozowanym wzrostem produkcji - wolumen wysyłek pójdzie w górę o 3 proc. i wyniesie 2,64 mln ton.
 
Eksperci KE przewidują, że w kolejnych dwóch latach unijna konsumpcja pozostanie na stabilnym poziomie - 31,9 kg na osobę w 2017 r. i 32 kg/os. w 2018 r.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA