LIR zawiadamia UOKiK w sprawie cen żywca. To nieuczciwe praktyki?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
23-11-2021,18:55 Aktualizacja: 23-11-2021,19:01
A A A

Lubelska Izba Rolnicza zwróciła się do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z prośbą o przeprowadzenie kontroli wśród podmiotów skupujących, sieci handlowych oraz zakładów mięsnych działających na rynku wieprzowiny.

Samorząd rolniczy zawiadomił UOKiK o możliwości występowania praktyk nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej ze strony podmiotów skupujących trzodę chlewną, jak i samych zakładów mięsnych.

wirus asf, ognisko asf, afrykański pomór świń, ferma trzody chlewnej, zabite świnie, trzoda chlewna, bioasekuracja

Wybuchło 120. ognisko ASF w Polsce

Główny Inspektorat Weterynarii naniósł na mapę kolejne, już 120. ognisko afrykańskiego pomoru świń w Polsce w 2021 roku. Wybuchło ono w województwie świętokrzyskim. Świętokrzyski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Bogdan...

Jak podkreśla, mięso ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach z ograniczeniami jest bezpieczne dla ludzi, a odmowa jego zakupu przez podmioty skupujące, czy niektóre zakłady mięsne może stanowić praktykę nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej.

"Według rolników, jak i Lubelskiej Izby Rolniczej, mięso po wszystkich niezbędnych badaniach weterynaryjnych może być sprzedawane bez żadnych ograniczeń na terenie całej Polski. Zauważyć tutaj należy również, że cena mięsa w sklepach nie jest zróżnicowana w zależności od pochodzenia wieprzowiny, jedno co jest najważniejsze to to, że mięso jest przebadane i zdrowe" - wskazuje LIR.    

Jej zdaniem również bezpodstawne oraz niczym nieuzasadnione różnicowanie cen z uwagi na miejsce hodowli jest nieuczciwą praktyką rynkową.
 

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ


Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA