Ceny tuczników w Unii Europejskiej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, są stabilne. Krajowi producenci za żywiec wieprzowy na początku maja uzyskiwali ceny o 3% wyższe niż w krajach Wspólnoty.		
		
		
	Notowania żywca wieprzowego w Polsce na początku maja były o 3% wyższe niż średnia cena uzyskiwana w Unii Europejskiej. Jednocześnie cena ta była wyższa niż w Niderlandach, Danii, we Francji i w Hiszpanii.
	 
	Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za tuczniki w Polsce w dniach od 6 do 12 maja płaciły średnio 7,42 zł za kg. 
	 
	Cena ta była taka sama jak przed tygodniem oraz o 1% niższa niż przed miesiącem, a także o 15% niż przed rokiem. 
	 
	Dostawcy w Unii Europejskiej w drugim tygodniu maja za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 219,06 euro (około 934 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była o 0,27 euro za 100 kg wyższa niż przed tygodniem oraz o 0,7 euro niższa niż przed miesiącem. 
	 
	
	
					
				
			
				
			
			
				– Żaden środek dezynfekcyjny nie działa natychmiast. Często obserwuję taką sytuację, w której hodowcy uważają, że już samo przejście przez nasączoną matę wystarczy do zdezynfekowania – mówi Cezary Pawłowski z firmy Elanco...			
			
		 
	 
 
	W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 225,79 euro (963  zł) za 100 kg. Było to o 3% drożej niż uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej , ale o 2% taniej niż na rynku niemieckim. 
	 
	Jednocześnie cena w Polsce była o 24% wyższa niż w Niderlandach, a także o 22% niż w Danii. Jednocześnie krajowa cena była o 4% wyższa niż we Francji oraz o 3% niż w Hiszpanii.
	 
	W ślad za stabilizacją cen w skupie, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ceny zbytu mięsa wieprzowego uległy tylko nieznacznej korekcie. 
	 
	Zakłady za półtusze wieprzowe płaciły średnio 10,80 zł za kg, czyli o 2 gr za kg więcej niż przed tygodniem. Cena ta była o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 15% niż przed rokiem.
	 
	Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ