Kolejny spadek cen w krajowych skupach żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-05-2023,18:45 Aktualizacja: 26-05-2023,18:45
A A A
Notowania tuczników w trzecim tygodniu maja kontynuowały spadek. W rozliczeniu poubojowym producenci otrzymywali cenę średnio o 0,6% niższą niż przed tygodniem. 
 
Krajowy rynek wieprzowiny w dniach od 15 do 21 maja odnotował spadki cen. Producenci za półtusze wieprzowe klasy S uzyskiwali średnio 11,41 zł za kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o 0,5% mniej niż przed tygodniem. 
 
Zakłady za klasę E, jak wynika ze strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, płaciły średnio 11,32 zł za kg, czyli o 0,7% mniej niż przed tygodniem. Klasa U była wyceniana na 10,97 zł za kg, co dawało niemal 1% mniej niż przed tygodniem, a za klasę R płacono 10,60 zł za kg(-1,8%). Z kolei za klasę O producenci otrzymywali średnio 9,73 zł za kg co było o 2,4% mniej niż przed tygodniem. 
 
Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Cena tuczników ponownie rekordowo wysoka

Cena tuczników po 9 tygodniach utrzymywania się na poziomie 2,33 euro za kg w klasie E na niemieckiej giełdzie VEZG, w końcu wzrosła. Nowym rekordem jest obecnie stawka 2,38 euro, co przy obecnym kurie złotego daje 10,66 zł. Tuczniki...
Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych według wagi żywej w Polsce w trzecim tygodniu maja wynosiła 8,65 zł za kg i była 0,6% niższa niż przed tygodniem. Najwyższe ceny uzyskiwali rolnicy w regionie północnym, gdzie płacono 8,70 zł za kg, następnie w regionie środkowo-wschodnim (8,67 zł za kg) oraz południowo-wschodnim (8,65 zł za kg), a najmniej w regionie zachodnim (8,60 zł).
 
W omawianym czasie średnie ceny sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wynosiła 12,51 zł za kg i była o 20 gr za kg niższa niż przed tygodniem. 
 
Zakłady schab środkowy bez kości wyceniały na 20,72 zł za kg, schab środkowy z kością na 18,13 zł za kg, szynkę wieprzową na 17,37 zł za kg, szynkę wieprzową z kością na 12,73 zł za kg, łopatkę wieprzową na 16,44 zł za kg, szynkę gotowaną na 25,50 zł za kg, a mięso mielone na 19,57 zł za kg. 
 
Tygodniowy wzrost cen o 4,1% zanotował jedynie schab środkowy z kością. Szynka wieprzowa z kością kosztowała tyle samo jak przed tygodniem, a pozostały asortyment potaniał. 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu