Jak szerzy się ASF?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
04-04-2015,17:05 Aktualizacja: 04-04-2015,17:35
A A A

ASF jest chorobą, która szerzy się powoli. Mogą minąć tygodnie lub miesiące zanim wszystkie świnie w dużym stadzie ulegną zarażeniu. 

Największym czynnikiem ryzyka przeniesienia ASF na świnie jest ich bezpośredni kontakt z krwią chorych zwierząt. Możliwość zakażenia występuje również przy skarmianiu trzody odpadami zawierającymi zainfekowane wirusem mięso, styczność ze skażonymi przedmiotami oraz przez kleszcze z rodzaju Ornithodoros, które wcześniej żerowały na chorym gospodarzu.

ASF nie rozprzestrzenia się tak gwałtownie jak pryszczyca, grypa czy klasyczny pomór świń. Pozwala to na utrzymanie stosunkowo małych stref z ograniczeniami.

W przypadku kontaktu świni zakażonej ze zdrową objawy kliniczne u zdrowej sztuki ujawniają się najwcześniej po 14 dniach.

Szerzenie się choroby w populacji dzików jest uzależnione od ich liczby na danym terenie. Badania wykazały, że wraz ze wzrostem zagęszczenia dzików rośnie liczba zwierząt zakażonych. Na terenach, gdzie przebywało 11 dzików na 1 tys. ha znaleziono 3 zakażone osobniki, a przy zagęszczeniu 23 dzików na 1 tys. ha, było ich już 39 sztuk

W powiatach z wyznaczoną strefą zapowietrzoną liczba dzików wynosi 1-2 zwierząt na km2, a na zachód od tego regionu jest ich znacznie mniej (0,3-0,5 sztuki na km2).

Za wolne szerzenie się wirusa odpowiada wysoka śmiertelność chorych zwierząt, która wynosi ponad 90 proc. Ogranicza to możliwość przeniesienia wirusa na duże odległości.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu