Groch w żywieniu tuczników. Porada od firmy Dolfos

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-01-2024,9:00 Aktualizacja: 16-01-2024,14:01
A A A

Hodowcy trzody chlewnej w wielu miejscach szukają pomocy w rozwiązywaniu swoich codziennych problemów. Doradcy za pośrednictwem magazynu "Hoduj z Głową Świnie" odpowiadają na ich pytania.

Cykl "Okiem doradcy" to nowa seria artykułów, która ukazuje się w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

W każdym kolejnym wydaniu publikujemy pytania hodowców i producentów trzody chlewnej przysłane do naszej redakcji lub zadane w mediach społecznościowych.

Na pytania hodowców odpowiadają doradcy zajmujący się szeroko rozumianą obsługą tych zwierząt. Sugerują oni także produkty, które mogą pomóc w rozwiązaniu danego problemu.

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Czy cena tuczników jeszcze bardziej spadnie?

Na niemieckiej giełdzie cen tuczników dalej trwa impas, w którym cena jak zamurowana stoi wciąż na poziomie 2,10 euro za kg w klasie E, tj. 9,12 zł. W Polsce cenniki również się nie zmieniły. – Czy tak długo pozostanie?...

W pierwszej odsłonie nowego cyklu wybraliśmy pytanie hodowcy trzody chlewnej:

– Chciałbym wykorzystać groch w żywieniu tuczników. Dysponuję jęczmieniem i pszenicą. Czym się kierować, przygotowując taką mieszankę? Czy mogę do niej dodawać także mączką rybną i soję?

O odpowiedź poprosiliśmy przedstawicieli trzech firm. Pierwszym z nich jest konsultant do spraw żywienia firmy Dolfos – mgr inż. Łukasz Kułagowski.

- Jak najbardziej możemy skomponować dawkę z wymienionych przez hodowcę komponentów. Groch stanowi cenne źródło białka, zawiera go około 22-25%, tj. więcej niż zboża - podkreśla Łukasz Kułagowski.

Groch jest bogaty w błonnik, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Dodatkowo możemy uprawiać go we własnym gospodarstwie, co daje realne oszczędności.

Białko grochu jest jednak nieco gorzej strawne niż sojowe oraz zawiera sporo substancji antyżywieniowych. Z tego powodu w sposób racjonalny należy podejść do jego stosowania w mieszankach.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

VEZG 10 stycznia. Cena wciąż bez zmian

Cena świń na niemieckiej giełdzie VEZG do 17 stycznia nie ulegnie zmianie. Na dużym parkiecie od 13 tygodni wciąż utrzymuje ona ten sam poziom. Cena tuczników w notowaniach z 10 stycznia pozostała na poziomie 2,10 euro za kg wbc. W...

– W starterze nie zalecam przekraczania poziomu 5%., w growerze 10%, a w finiszerze 15%. Dodatkowo, niezależnie od ilości, aby uniknąć problemów pokarmowych i zmaksymalizować wykorzystanie paszy, zalecam zastosowanie kompleksu wieloenzymatycznego Dolzyme – mówi Łukasz Kułagowski.

Białko ziarna grochu zawiera dość dużo lizyny, ale mało aminokwasów siarkowych, dlatego też należy je stosować np. z poekstrakcyjną śrutą sojową, aby odpowiednio zbilansować ich profil.

Poziom aminokwasów, witamin oraz mikroelementów warto uzupełnić dobrze dobraną mieszanką uzupełniającą, która uchroni tuczniki przed niedoborami i znacząco wpłynie na zdrowotność stada oraz lepsze wykorzystanie paszy.

Jeśli chodzi o dodatek mączki rybnej, zalecałbym, ze względu na cenę oraz wpływ na walory smakowe mięsa, nie uwzględniać jej w dawce lub, jeśli będzie to konieczne, wprowadzić ją na poziomie 1-2%, szczególnie dla młodzieży w celu poprawy żerności i zwiększenia przyrostów.

Całą wypowiedź Łukasza Kułagowskiego dotyczącą wykorzystania grochu w żywieniu tuczników znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2023. ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu