Eksport unijnej wieprzowiny ma się coraz lepiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
18-03-2016,11:30 Aktualizacja: 18-03-2016,12:26
A A A

Unia Europejska wyeksportowała przed rokiem na rynki krajów trzecich ok. 3.159 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 7,4 proc. więcej niż rok wcześniej.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i słonina oraz mięso mrożone (po 44 proc.), których w skali roku wysłano o 7 i 10 proc. więcej. Najszybciej rósł jednak wywóz świeżej wieprzowiny (47 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. Spadła natomiast sprzedaż kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego - odpowiednio o 9 i 43 proc.

wieprzowina, kryzys, Sejm, oziminy, WPR, SGGW, Koło Naukowe Rolników, studenci, rolnictwo

Młodzi rolnicy w Sejmie pytali o kryzys na rynku wieprzowiny

10 marca członkowie Koła Naukowego Rolników Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego uczestniczyli w posiedzeniu sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które było poświęcone przede wszystkim prezentacji programu odbudowy stanu...

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były w ubiegłym roku kraje azjatyckie - Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Południowa i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe. Znaczny wzrost wywozu do Państwa Środka wynika z redukcji pogłowia trzody chlewnej oraz konkurencyjności unijnego mięsa (niskie ceny, słabsze euro wobec dolara).

W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało z kolei mięso mrożone. Niższy eksport do Japonii oznacza odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie.

Rosja sprowadzała w ubiegłym roku z UE jedynie smalec, słoninę i przetwory wieprzowe. Przywóz unijnego mięsa i żywca był prawie zerowy ze względu na embargo na import żywności z UE wprowadzone przez władze w Moskwie w sierpniu 2014 r.

Najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wysłały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów jedynie Polska, Włochy i Węgry sprzedały mniej produktów.

Państwa UE zakupiły natomiast przed rokiem w krajach trzecich ok. 33 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 5,5 proc. mniej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68 proc. udział), a najważniejszym dostawcą tradycyjnie Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu