Coraz gorzej na rynku wieprzowiny. Ujemne saldo w handlu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-09-2014,14:05 Aktualizacja: 24-11-2014,14:10
A A A

Według danych ministerstwa finansów po siedmiu miesiącach bieżącego roku ujemny bilans w handlu zagranicznym wieprzowiną wynosi już 144 tysiące ton.

W tym samym okresie poprzedniego roku saldo wynosiło zaledwie -98 tys. t. - informują analitycy BGŻ. Pogarszające się wyniki handlu nieprzetworzonym mięsem wieprzowym są konsekwencją coraz większego importu tego rodzaju mięsa (wzrost o 2,5 proc. w porównaniu do 2013 r.) oraz znacznego spadku eksportu (o 15 proc.).

Mniejsza sprzedaż na rynki zagraniczne wynika z wprowadzenia przez kraje Unii Celnej i niektóre państwa azjatyckie zakazu importu polskiej wieprzowiny z powodu pojawienia się ASF w naszym kraju.

Od początku roku do końca lipca polski eksport wyniósł tylko 207 tys. t i był o 15 proc. mniejszy niż w tym samym czasie przed rokiem.

Większość mięsa (151 tys. t) trafiło do krajów UE - przede wszystkim do Włoch, Niemiec, Czech i Słowacji. Na wymienione rynki trafiło 88 tys. t wieprzowiny, a po siedmiu miesiącach wywóz do państw UE był o 18 proc. wyższy niż w ubiegłym roku.

Poza UE najwięcej krajowej wieprzowiny trafiło do USA i do Hongkongu - odpowiednio 10,5 tys. t i 17 tys. t. Polska odnotowała jednak w br. znaczny spadek sprzedaży tego rodzaju mięsa do krajów trzecich.

Warto jednak zauważyć, że spośród dużych unijnych producentów, to nasz kraj dotknęły największe ograniczenia w handlu zagranicznym. Restrykcje dotyczyły ponadto rynków, na które w poprzednich latach kierowano znaczną część eksportu.

Niekorzystne wyniki sprzedaży zagranicznej znajdują odzwierciedlenie w cenach na krajowym rynku. Według danych GUS za kg żywca wieprzowego płacono w sierpniu średnio tylko 5,19 zł, czyli o 13 proc. mniej niż w tym samym miesiącu przed rokiem.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu