Chiny zwiększają import wieprzowiny z UE. Ceny ruszyły w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-03-2019,10:00 Aktualizacja: 25-03-2019,9:17
A A A
Ceny tuczników w ubiegłym tygodniu wzrosły niemal w całej Europie. Możliwe było to dzięki zwiększeniu mocy ubojowych oraz większym importem wieprzowiny ze strony Chin. 
 
Ceny żywca wieprzowego w minionym tygodniu wzrosły w Hiszpanii o 3 centy, co dało impuls do wzrostów w pozostałych krajach Unii Europejskiej. 
 
Wzrost mocy ubojowych oraz większe zainteresowanie importem wieprzowiny ze strony Chin dały podstawy do wzrostu cen na Półwyspie Iberyjskim. 
 
mięso wieprzowe, nielegalny transport, chiny, USA

Psy zdemaskowały przemyt wieprzowiny z Chin do USA

Nielegalny transport wieprzowiny pochodzącej z Chin został wykryty przez psy wyszkolone przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Jest to największa konfiskata rolna jaka miała miejsce w USA.   Psy pracujące ze służbami...
Wyraźny wzrost notowań tuczników, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, odnotowano także w Holandii i we Francji. 
 
Na rynku niemieckim ubojnie aktywnie szukają surowca, a producenci licząc na dalsze podwyżki wstrzymali dostawy żywca wieprzowego. Ceny odnotowane 20 marca na dużej giełdzie wzrosły o kolejne 7 centów do wartości 1,50 euro za kg wagi bitej ciepłej (około 6,43 zł za kg).
 
W Stanach Zjednoczonych w minionym tygodniu notowania tusz wieprzowych w kontraktach terminowych wzrosły o 10 centów za funt. 
 
Ceny ustalone na lipiec 2019 wynoszą 90,3 dolarów za funt, a na sierpień 91,1 dolarów za funt. Wzrosty te wynikają ze zwiększenia eksportu amerykańskiej wieprzowiny do Chin.
 
W Chinach żywiec wieprzowy podrożał do 16 juanów za kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 9 zł za kg. 
 
Jak szacują eksperci ceny już niebawem mogą osiągnąć wartość 20, a nawet 23 juanów za kg. 
 
Europejscy dostawcy zwłaszcza z Hiszpanii, Niemiec, Danii i Holandii również w najbliższym czasie  zwiększą eksport wieprzowiny do Chin, co odciąży rynki lokalne i przełoży się na wzrost cen.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu