Chiny wprowadziły zakaz importu wieprzowiny z Niemiec
Chiny są drugim krajem po Korei Południowej, który wprowadził zakaz importu wieprzowiny z Niemiec.
Chiny oficjalnie wprowadziły zakaz importu wieprzowiny z Niemiec. To skutek pojawienia się 1 przypadku afrykańskiego pomoru świń w Brandenburgii.
Spełnia się czarny scenariusz, którego obawiają się hodowcy trzody chlewnej nie tylko w Niemczech, ale w całej Unii Europejskiej.
Wieprzowina z Niemiec już została objęta restrykcjami
Chiny zakazały importu wieprzowiny z Niemiec. Jak informuje portal dw.com, chińskie ministerstwo rolnictwa i organy celne kraju zapowiedziały, że zakaz ma także dotyczyć także przywozu pośredniego oraz produktów z wieprzowiny.
Ministerstwo rolnictwa w Niemczech nadal pozostaje w kontakcie z chińskim rządem. Trwają prace nad umową dotyczącą regionalizacji dostaw.
Regionalizacja ma polegać na objęciu zakazem wyłącznie gospodarstw w regionach dotkniętych pomorem.
Chiny są drugim krajem po Korei Południowej, który wprowadził zakaz importu wieprzowiny z Niemiec.
Niemcy, jak podaje portal dw.com, eksportuje do Chin około jedną czwartą całej wielkości swojej wieprzowiny. Około 40% stanowią produkty uboczne uboju tj. racice, uszy i ryj, które w Państwie Środka uchodzą za przysmak.
-
Więcej informacji na temat afrykańskiego pomoru świń znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
-
Tuczniki też się stresują. Uwaga na temperaturę w chlewni
-
VEZG 17 kwietnia. Czy cena w końcu ulegnie zmianie?
-
Jakie ruszta są najlepsze dla świń?
-
Import żywca wieprzowego może ograniczyć wzrost cen tuczników
-
Raport ASF. Rośnie liczba ognisk u dzików
-
Cena tuczników w Polsce rośnie, w przeciwieństwie do Niemiec
-
ASF w Polsce. Hodowcy wyciągają wnioski
-
VEZG 10 kwietnia. To już 6 tydzień bez zmiany cen
-
Ministerstwo rolnictwa milczy w sprawie produkcji trzody chlewnej
-
Ściółka dla świń. Jej zalety i wady
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?