Notowania tuczników, zarówno w Polsce jak i w krajach Wspólnoty, od końca stycznia rosną. W połowie lutego krajowe ceny żywca wieprzowego wzrosły o kolejne 4%.
Inspekcja Weterynaryjna naniosła na mapę kolejne ogniska afrykańskiego pomoru świń u dzików. Ich liczba wzrosła do 287. Ogniska ASF u dzików występują na terenie 11 województw, z czego wciąż najwięcej z nich w...
W Polsce w dniach od 12 do 18 lutego zakłady mięsne kupowały świnie rzeźne średnio po 7,13 zł za kg. Cena ta była o 4% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie tuczniki były o 14% tańsze niż przed rokiem.
W krajach Unii Europejskiej średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 208,08 euro (około 896 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była o 2% wyższa niż przed tygodniem i miesiącem, ale o 6% niższa niż przed rokiem.
W Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena żywca tej klasy wyrażona w euro wyniosła 215,60 euro (około 928 zł) za 100 kg. Była ona o 3,6% wyższa niż średnio w krajach Wspólnoty oraz o 3,7% niższa niż w Niemczech.
W Polsce w połowie lutego półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 10,32 zł za kg. Cena ta była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższa niż miesiąc wcześniej i o 13% niż w analogicznym okresie 2023 r.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ