Ceny skupu trzody w 2016 r będą rosły? Optymistyczne prognozy KE

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-12-2015,8:00 Aktualizacja: 08-12-2015,7:59
A A A

Ceny skupu trzody w Polsce i w Europie w przyszłym roku będą stabilniejsze i nieco wyższe niż w bieżącym. Wpłyną na to system dopłat do prywatnego magazynowania wieprzowiny oraz spadek pogłowia świń w krajach Unii Europejskiej, zwłaszcza macior prośnych.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej IERiGŻ na podstawie informacji zgromadzonych przez Komisję Europejską poinformował, że w drugiej połowie 2016 r. sytuacja na europejskim rynku trzody chlewnej może ulec poprawie.

ceny wieprzowiny, sprzedaż wieprzowiny, eksport wieprzowiny, rynek mięsa

Wieprzowina w Polsce najtańsza od stycznia

Sto kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało średnio w październiku w Unii Europejskiej 141,97 euro. To o 3,2 proc. mniej niż we wrześniu i 1 proc. poniżej stawek sprzed roku. W pierwszych dwóch tygodniach listopada spadek cen na...

Według KE w I kwartale 2016 r. przeciętna cena skupu w UE-28 może wnieść 138,77 Euro/100 kg tj. ok. 5,89 zł/kg, a w II kwartale 145,21 EUR/100 kg tj. ok. 6,17 zł/kg. To oznacza, że będą one o 2 proc. wyższe niż w tym samym czasie w 2015 r.

W Polsce według analizy KE cena skupu trzody chlewnej będzie taka sama lub minimalnie wyższa niż w 2015 r. W I kwartale ma ona wynieść 134,21, a w II 136,39 EUR/100 kg. Stanowi to odpowiednio ok. 4,3 oraz 4,4 zł/kg czyli tyle samo co w I kwartale 2015 r. oraz o 1 proc. więcej niż w II kwartale.

Skąd te optymistyczne prognozy? Po pierwsze w nowym roku już na początku stycznia KE ma uruchomić nowy system dopłat do prywatnego magazynowania wieprzowiny. Zostanie w nim rozszerzony zakres produktów umożliwiających otrzymanie wsparcia. Zwiększona o 20 proc. ma być także stawka dopłat.

Po drugie, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w przyszłym roku prawdopodobnie rozpocznie się spadek produkcji wieprzowiny i w jego efekcie wzrost cen skupu.

W Polsce w I półroczu 2016 r. produkcja trzody chlewnej może wynieść 1170 tys. ton w wadze żywej czyli o 1 proc. mniej niż w tym samym czasie w 2015 r. W Unii Europejskiej spadek jest spodziewany w drugiej połowie przyszłego roku.

Prognozy te są oparte o dane pochodzące z wielu krajów UE, w których odnotowano redukcję pogłowia macior prośnych. W Wielkiej Brytanii zmalało ono o 0,5 proc., a w Niemczech o 7,7 proc. Zdaniem analityków z KZP-PTCh sytuacja ta świadczy o malejącym zainteresowaniu chowem świń.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu