Bruksela dopłaci do przechowywania wieprzowiny. Pomoc ruszy w przyszłym tygodniu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-02-2015,9:20 Aktualizacja: 25-02-2015,10:28
A A A
Państwa Wspólnoty poparły wprowadzenie przez KE dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego. Działanie, które ma zostać formalnie otwarte w przyszłym tygodniu, ma pomóc producentom dotkniętym przez rosyjskie embargo. 
 
Dopłaty, w zależności od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania, mają wynosić od 210 do 305 euro za tonę. KE przewidziała dopłaty na przechowywanie od 90 do 150 dni.
 
W tej sprawie w Brukseli debatował Komitet ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, czyli eksperci z krajów członkowskich. "Wierzę, że dopłaty do prywatnego przechowywania są naszym najskuteczniejszym narzędziem, aby rozwiązać trudną sytuację na rynku" - podkreślił cytowany w komunikacie KE unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan.
 
Dzięki temu działaniu duża część mięsa wieprzowego będzie mogła zostać wycofana z rynku, co w założeniu ma doprowadzić do wzrostu cen i poprawy sytuacji producentów oraz rolników.
 
Ceny wieprzowiny spadły na wszystkich rynkach europejskich przez rosyjskie embargo oraz wzrost produkcji w UE. Cena trzody chlewnej jest o 20 procent niższa niż średnia z ostatnich 5 lat. 
 
Marże są o 15 proc. niższe od historycznej średniej i wielu producentów i rolników, którzy odnotowywali straty od wielu miesięcy, stanęło w obliczu poważnych problemów z płynnością finansową.
 
Minister rolnictwa Marek Sawicki mówił w poniedziałek, że o dopłaty będą się mogły też ubiegać zakłady przetwórcze, które mają zapasy wieprzowiny w magazynach. Resort od wielu miesięcy zabiegał w KE, by uruchomiła dopłaty do przechowywania i eksportu mleka oraz wieprzowiny. Komisja pozostała sceptyczna, jeśli chodzi o dopłaty do eksportu.
 
Mechanizm dopłat do przechowywania był już zastosowany dla producentów serów, którzy dzięki wydłużeniu okresu magazynowania mieli więcej czasu na szukanie innych rynków zbytu po zamknięciu rynku rosyjskiego.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu