Amerykanie zaczynają doceniać naszą wieprzowinę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
16-12-2014,9:10 Aktualizacja: 16-01-2015,13:19
A A A

Rosyjskie embargo zmusiło wiele polskich firm do pilnego poszukiwania alternatywnych rynków zbytu. Jednym z obiecujących kierunków są Stany Zjednoczone.

Eksport polskiej wieprzowiny do USA w ciągu dziewięciu miesięcy tego roku urósł ponad 270 proc. - z prawie 15 mln do ponad 55 mln dolarów - pisze "Puls Biznesu".

Dziennik powołując się na dane Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji (WPHiI) w Nowym Jorku informuje, że w pierwszej połowie br. Polska była trzecim eksporterem wieprzowiny na rynek USA.

Numerem jeden pozostaje Kanada (505 mln dolarów), a na drugim miejscu jest Dania (78 mln dolarów).

- Dynamiczny wzrost eksportu polskiej wieprzowiny do USA wskazuje na dobry odbiór tego mięsa przez konsumentów amerykańskich oraz potencjał tkwiący w polskiej ofercie eksportowej - mówi w rozmowie z "PB" Sabina Klimek, kierownik WPHiI.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA