W Bieszczadach i Beskidzie Niskim trwa redyk owiec

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Alfred Kyc PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-05-2020,12:30 Aktualizacja: 05-05-2020,12:33
A A A

Od kilku dni w Bieszczadach i w Beskidzie Niskim trwa tegoroczny redyk owiec. Jak powiedział Stanisław Kutyna ze Związku Hodowców Owiec i Kóz w Sanoku, prawie wszystkie bacówki są już w trakcie organizowania.

W tym roku susza trochę opóźniła wegetację, ale trawa już rośnie i wszystko wróciło do normy. - Podobnie jak w ubiegłych latach wokół bacówek wypasało się będzie blisko 6 tysięcy owiec. Z Podhala przyjechała połowa z nich, pozostałe należą do miejscowych hodowców - zauważył ekspert.

program owca plus, hodowla i wyupas owiec, Beata Białowąs, Andrzej Skupień, Związek Podhalan

Pogłowie owiec mocno idzie w górę. Specjalny program przynosi efekty

Przez 10 lat potrojono pogłowie owiec hodowanych i wypasanych na terenie woj. śląskiego – z ok. 2 tys. do 6,5 tys. To efekt m.in. zaangażowania lokalnej społeczności i programów wsparcia, jak koordynowanego przez samorząd regionu...

W każdej bacówce stado liczy od 0,5 tys. do 1,5 tysiąca sztuk. Na górskich pastwiskach owce pozostaną do początku jesieni. Będą wypasane wokół bacówek m.in. w okolicach Nowego Łupkowa w Bieszczadach oraz Krempnej w Beskidzie Niskim.

Owcami zajmują się juhasi. Na jednego przypada 100-120 zwierząt. Pracę zaczynają ok. godz. 4 rano, a kończą późnym wieczorem. Zajmują się m.in. udojem owiec. W okresie pastwiskowym owca daje nawet 80 litrów mleka.

Podczas wypasu juhasi zajmują się także wytwarzaniem wyrobów z mleka, np. serów. Do ich obowiązków należy też pilnowanie stad przed atakami wilków.

W Bieszczadach i Beskidzie Niskim wypasa się głównie polską owcę górską; znacznie rzadziej cakiel podhalański.

Dostarczają one skóry, wełnę, chude mięso, mleko do wyrobu serów owczych. Są przystosowane do niekorzystnych warunków środowiskowych, m.in. opadów i niskich temperatur.
 



Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2020

Hoduj z głową świnie:

-Ceny tuczników spadają

-Obalamy mity na temat ASF

-Żeby prosięta nie chorowały

-Rozwija produkcję warchlaków

-Prosięta muszą jeść, aby przyrastać

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wydajność pod oceną wzrosła

-Albo rozwój, albo porażka

-Efektywne źródło paszy

-Mleko prawdę Ci powie

-Obrażenia porodowe

PRENUMERATA