W tym regionie produkuje się najwięcej gęsiny
Kujawsko-Pomorskie to zagłębie produkcji gęsiny. Producenci z tego regionu co roku dostarczają na stoły smakoszy blisko 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego i zdrowego mięsa.
Z danych GUS wynika, że w połowie ubiegłego roku stan pogłowia gęsi w województwie wynosił 215 tysięcy sztuk, z czego blisko 190 tysięcy hodowano w gospodarstwach rodzinnych.
Ale już w grudniu hodowcom zostało tylko niecałe 77 tysięcy ptaków - cała reszta, w postaci gęsich tuszek i przetworów, trafiła do sklepów i na krajowe i zagraniczne stoły.
![gesina, gęś kołudzka, kujawskopomorskie](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/65/1543/1/ges_klobudzka,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Kujawy promują gęsinę. Nie tylko na św. Marcina
Wartość tej gęsiny (w skupie) to 10 mln zł (przy wartości skupu drobiu ogółem ponad pół miliarda złotych). Ale gęś kosztuje w skupie 7,24 złote za kilogram, a przeciętna cena drobiu to niecałe 4 złote.
![](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/19/3/1/gesi_nowa,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Kujawsko-Pomorskie stawia na gęsinę. To smaczne mięso!
To więcej niż statystycznie w kraju - przeciętny Polak zjada rocznie 65 kilogramów produktów mięsnych - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Podobnie jak w całym kraju najwięcej w tym koszyku jest wieprzowiny - drobiu spożywamy 1,7 kg miesięcznie na osobę. Ile jest w tym gęsiny, statystyka milczy. Wiemy tylko, że sięgamy po nią coraz częściej.
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów