Salmonella w kurniku. Jaja wycofywane są ze sprzedaży

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Katarzyna Lechowicz-Dyl PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-12-2019,12:30 Aktualizacja: 19-12-2019,12:35
A A A

Sanepid ostrzega, że spożycie partii jaj, których producentem jest ferma drobiu w miejscowości Rogalinek w Wielkopolsce, jest potencjalnie groźne dla zdrowia.

Główny Inspektor Sanitarny od głównego lekarza weterynarii otrzymał informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego z owego kurnika podmiotu Ferma Drobiu Piotr Gościniak.

salmonella w mięsie drobiowym, system RASFF, bułgaria, Kremena Stoewa

100 ton mięsa drobiowego z salmonellą trafiło na rynek

Co najmniej 100 ton zakażonego salmonellą mięsa z drobiu pochodzącego z Polski trafiło na bułgarski rynek - poinformowała Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w Sofii. Mięso trafiło do Bułgarii za pośrednictwem firmy, której nazwa zgodnie z...

Nie ma jednoznacznego dowodu, iż jaja pochodzące z gospodarstwa nie były skażone pałeczkami Salmonella, co stanowić może potencjalne ryzyko dla konsumentów.

W związku z tym podmiot odpowiedzialny za pakowanie jaj i wprowadzenie ich do obrotu zdecydował o konieczności wycofania jaj z obrotu. Zakład pakowania jaj to Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska.

Wycofanie dotyczy produktów:

  • jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
  • jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
  • jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
    zwalczanie serotypów Salmonella u kur, drób, Salmonella

    Będą realizowane programy zwalczania salmonelli u kur

    Do prac rządowych trafiły trzy projekty krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella u kur: hodowlanych, brojlerów oraz niosek. Chodzi o rozporządzenie ministra rolnictwa w sprawie "Krajowego programu...
  • jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
  • jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
  • jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

GIS podał, że firma Jantex Polska Sp. z o.o. przedstawiła Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej listę odbiorców jaj objętych wycofywaniem i podjęła działania związane z ich wycofaniem od odbiorców i przekazaniem do utylizacji.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj od odbiorców detalicznych.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu