Rynek skupu kurcząt rzeźnych spada. I ma być coraz gorzej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP (em) | redakcja@agropolska.pl
26-08-2021,14:10 Aktualizacja: 27-08-2021,13:05
A A A

Od kilku tygodni spadają ceny skupu kurcząt rzeźnych. Poziomy odbierania żywca są wyższe od ubiegłorocznych, ale ze względu na wysokie ceny pasz, opłacalność produkcji jest znacznie niższa.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz prognozuje, że sytuacja hodowców brojlerów kurzych dalej będzie się pogarszać, a ceny skupu będą dynamicznie obniżać się.


ceny drobiu, żywiec drobiowy, indyki, kurczęta, tuszki, brojlery, eksport, import, Polska

Drobiu jest więcej, ale jego ceny nie satysfakcjonują producentów

Pogłowie drobiu w Polsce w ciągu ostatnich dziesięciu lat znacząco wzrosło. Jest to efekt systematycznego rozwoju sprzedaży produktów drobiowych na rynkach zagranicznych.    Z przeprowadzonego na terenie Polski Powszechnego Spisu...

- Po optymistycznych dla branży drobiarskiej pierwszych miesiącach roku mamy gorszy okres. Źródeł tego można upatrywać w handlu zagranicznym prowadzonym przez UE jako całość - mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor KIPDiP.

- Przede wszystkim drastycznie spadły ceny importu mięsa drobiowego z krajów trzecich. To oznacza, że polski eksport do Europy musi również obniżać ceny bo konkurujemy o ten sam segment odbiorców, czyli restauracje i hotele. Druga ważna rzecz, to znaczące ograniczenie popytu przez Brytyjczyków, którzy są jednym z największych naszych partnerów odbierających drób. Po trzecie, w końcu, eksport ze Wspólnoty do innych krajów też spada, co oznacza, że zapotrzebowanie na krajowe mięso (będące również przedmiotem reeksportu) obniża się - wylicza ekspertka.

Analitycy Izby przyczyn pogorszenia sytuacji hodowców kurcząt rzeźnych w Polsce poszukują w Europie ponieważ połowa rodzimej produkcji jest sprzedawana za granicę, a 8 na 10 eksportowanych kilogramów drobiu trafia do UE. Tymczasem w najnowszych danych dotyczących unijnego handlu zagranicznego widać także presję konkurencyjną.

cena drobiu, żywiec drobiowy, mięso,indyki, brojlery, spadek cen,

Drób w skupie tanieje

Żywiec drobiowy w skupie w pierwszym tygodniu sierpnia potaniał. Taki sam trend dotyczył notowań mięsa drobiowego.    Ceny zakupu żywca drobiowego w pierwszym tygodniu sierpnia w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Sytemu...

- Najważniejszą dla polskich eksporterów mięsa informacją z ostatnich dni jest praktyczne zrównanie przywozu mięsa z Brazylii do Europy z ubiegłorocznymi poziomami (dotychczas Brazylijczycy tracili w stosunku do 2020 roku). Dynamika tego procesu każe się spodziewać, że potentat z Ameryki Południowej będzie systematycznie zwiększał obecność na Starym Kontynencie. W tym kontekście nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że to niedobra wiadomość dla polskich eksporterów mięsa drobiowego - zauważa dyrektor KIPDiP.

Najbardziej prawdopodobnym scenariuszem na najbliższych kilkanaście tygodni na rynku skupu brojlerów i handlu mięsem kurcząt jest systematyczne pogarszanie sytuacji hodowców oraz zakładów ubojowych.

Winę za taki stan rzeczy - oprócz kwestii związanych z aktualnymi wydarzeniami w UE - będą ponosiły także czynniki sezonowe, które w tym okresie roku tradycyjnie nie sprzyjają branży.

W analizach Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz widnieje zastrzeżenie, że przewidywania dotyczące przyszłości mogą się zupełnie nie sprawdzić jeśli na świecie wybuchnie kolejna fala pandemii COVID-19. Co ciekawe dla polskiego drobiarstwa epidemia SARS-Cov-2 jest znacznie gorsza niż grypa ptaków.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu