Rośnie unijny eksport drobiu. Produkty z kurcząt to podstawa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-12-2014,15:05 Aktualizacja: 02-12-2014,15:37
A A A
Według danych Brukseli w pierwszych trzech kwartałach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad milion ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.  
 
Dodatnie saldo Wspólnoty w handlu zagranicznym drobiem wzrosło przez rok o 4 proc. do 450,4 tys. ton - informuje Fammu/Fapa. W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (85 proc.), których sprzedaż wzrosła o 4,8 proc. 
 
Spadł natomiast wywóz mięsa z indyków (4,1 proc.), kaczek (4,2 proc.) i gęsi (3,5 proc.), a zwiększyła się nieznacznie wysyłka żywca (0,6 proc.). 
 
Największe ilości drobiu poza ugrupowanie sprzedały Holandia, Francja, Polska, Niemcy i Wielka Brytania. Nasz udział w wywozie wyniósł 10 porc. i przez rok zwiększył się o 21 proc. 
 
Najważniejszymi odbiorcami produktów były RPA i Benin oraz Hongkong. Z kolei spadła o 22 proc. sprzedaż do Arabii Saudyjskiej, głównego importera drobiu z UE w 2013 roku.
 
Import drobiu z krajów trzecich do UE w pierwszych dziewięciu miesiącach wyniósł natomiast 591 tys. ton i był o 2,9 proc. wyższy niż przed rokiem. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (58 proc. przywozu). 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu