Prognozy produkcji drobiu w Europie. Zaskakujące dane dla Polski

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-03-2017,8:20 Aktualizacja: 10-03-2017,9:07
A A A

Produkcja drobiu w Unii Europejskiej wzrośnie w tym roku o 3 proc. do 15 mln 127 tys. ton - wynika z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej przeanalizowanych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.

Wzrost wytwórczości tego gatunku mięsa będzie miał miejsce przede wszystkim za sprawą kurcząt rzeźnych, których mięsa będzie o 4,3 proc. więcej niż w zeszłym roku. Nieznacznie, bo o niespełna procent wzroście produkcja mięsa indyków. Natomiast, ze względu na gwałtowny przebieg grypy ptaków, aż o 7,3 proc. spadnie produkcja mięsa kaczego.

jaja wolnowybiegowe, jaja, jaja klatkowe, drób, kury, ptasia grypa, bioasekuracja

Kury mogą wychodzić na zewnątrz. Producenci jaj nie stracą

Kury nioski oraz brojlery utrzymywane w wolnowybiegowym systemie chowu mogą być wypuszczane na zewnątrz pod warunkiem przebywania w wolierach lub miejscach zadaszonych z ogrodzeniem sięgającym do krawędzi dachu. Tak wynika z interpretacji...

W szacunkach KE zwraca uwagę wysoka prognoza dla Polski. Eksperci Brukseli spodziewają się, że produkcja drobiu w naszym kraju wzrośnie o 17 proc., a brojlerów kurzych aż o 19,5 procent!

Polska na tle innych krajów znacząco się wyróżnia. Średnio, produkcja kurcząt rzeźnych w UE ma pójść w górę o 4,3 procent, przy czym spodziewana skala wzrostu u żadnego z pozostałych (poza Polską) czternastu największych producentów nie przekracza 5 procent!

- Prognozy komisji są szokująco wysokie. Przy nasyconym rynku europejskim, ograniczeniach eksportu do państw trzecich oraz spadającej z roku na rok cenie żywca w kraju nie wydaje się, aby te szacunki mogły się sprawdzić - komentuje przewidywania Brukseli Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Przypomnijmy, że w 2016 roku w Polsce wyprodukowano ponad 2.268 tys. ton mięsa drobiowego czyli o 12,8 proc. więcej niż w 2015 roku. Wytwórczość mięsa kurcząt rzeźnych wyniosła prawie 1.850 tys. ton, co oznacza, że była o ponad 13 procent wyższa niż rok wcześniej.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2021

Hoduj z głową świnie:

-Zastosowanie fotowoltaiki w chlewni

-Jak zabezpieczyć chlewnię przed ASF?

-Inteligentne rozwiązania w nowoczesnej tuczarni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA