Produkcja i handel drobiem pójdą w górę. A ceny?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-02-2019,13:05 Aktualizacja: 07-02-2019,15:27
A A A

Ceny drobiu w Polsce w 2018 r. były przeciętnie o 3,4 proc. wyższe niż rok wcześniej - wynika z danych resortu rolnictwa. Zachęciło to producentów do zwiększenia inwestycji, co może przełożyć się na zwiększoną podaż żywca w br.

Zdaniem analityków Banku BGŻ BNP Paribas to z kolei - przy prognozowanej konsumpcji krajowej na podobnym poziomie co w 2018 r. - może wpłynąć na utrzymanie się niższych stawek.

drób, zakłady drobiarskie, eksport drobiu, Chiny

Resort rolnictwa oczekuje rozszerzenia eksportu drobiu do Chin

Podczas wizyty na targach w Niemczech minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski spotkał się m.in. z przedstawicielem chińskich władz; Polska oczekuje rozszerzenia możliwości eksportu polskiego drobiu do Państwa Środka - poinformowało w...

Bardzo duży wpływ na rynek mięsa drobiowego będzie miał wzrost globalnej produkcji i eksportu. Według Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa światowy handel tym gatunkiem mięsa ma w bieżącym roku wzrosnąć o 4,2 proc.  

Większa wymiana towarów ma być spowodowana przede wszystkim zwiększonym importem do Japonii (3,1 proc.), Meksyku (1,8 proc.), Unii Europejskiej (4,6 proc.) oraz Arabii Saudyjskiej (17,4 proc.).

Więcej mięsa mają sprzedać m.in. Brazylia (2,4 proc.), Unia Europejska (5,3 proc.) i Tajlandia (5,9 proc.). Zdaniem ekspertów szczególnie warto jednak obserwować Ukrainę bowiem wysyłki z tego kraju mają zwiększyć się o 16,6 proc.

Według prognozy USDA globalna produkcja drobiu ma w 2019 r. wzrosnąć o 2,3 proc., głównie dzięki wyższej wytwórczości w Stanach Zjednoczonych (1,9 proc.), Brazylii (1,8 proc.), Unii Europejskiej (1,3 proc.) i Chinach (2,5 proc.). Wzrost światowej produkcji i handlu może znacznie zwiększyć konkurencję dla polskiego drobiu.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA