Produkcja drobiu w Polsce ostro wyhamowuje. A ma być jeszcze gorzej

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-07-2017,15:05 Aktualizacja: 10-07-2017,15:22
A A A

W pierwszym kwartale bieżącego roku produkcja mięsa drobiowego (mierzona wielkością ubojów) wzrosła w Polsce tylko o nieco ponad jeden procent, czyli dwukrotnie mniej od średniej dla Unii Europejskiej.

Tak wynika z analizy danych Eurostatu przeprowadzonej przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Jednoprocentowy wzrost wytwórczości w kraju silnie kontrastuje z wynikami z ubiegłych lat.

produkcja drobiu, drób, mięso drobiowe, eksport drobiu, konsumpcja drobiu, wieprzowina

Drobiu będzie więcej niż wieprzowiny. Mamy najnowsze prognozy

W 2017 roku światowa produkcja drobiu - po raz pierwszy w historii - będzie wyższa od wytwórczości wieprzowiny. To przede wszystkim efekt spadek produkcji tego drugiego gatunku mięsa - donoszą eksperci FAO.   Globalna wytwórczość...

Przed rokiem bowiem, po pierwszym kwartale przyrost ilości produkowanego u nas mięsa drobiowego, wyniósł 16,7 procent w skali roku. Był to drugi największy (po Irlandii) przyrost względny wśród państw Wspólnoty.

Średnio unijna produkcja zwiększyła się wówczas o 7,1 procent. Podobnie było dwa lata temu. Po pierwszym kwartale 2015 roku hodowcy odstawili do ubojni o prawie 16 proc. więcej drobiu niż rok wcześniej. Był to najlepszy wynik w Europie, przy średnim wzroście wynoszącym w UE niespełna 3,8 proc.  

- Na polskim rynku mięsa drobiowego widać pewne ochłodzenie. Co prawda produkcja cały czas rośnie, ale dynamika tego wzrostu gwałtownie spada. Ma to związek z nasyceniem rynku krajowego oraz pogorszeniem się warunków eksportowych - twierdzi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Zdaniem eksperta spowolnienie produkcji będzie postępowało. Zjawisko to będzie dotyczyło jednak przede wszystkim kurcząt rzeźnych. Producenci gęsi, a szczególnie kaczek mogą nadal liczyć na silny trend wzrostowy.

Przypomnijmy, że na początku roku eksperci Komisji Europejskiej prognozowali, że produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku wzrośnie aż o 17 proc., a brojlerów kurzych o 19,5 proc. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz uznała już wówczas te szacunki za "szokująco wysokie" twierdząc, że wzrost wytwórczości drobiu w naszym kraju będzie zbliżony do ubiegłorocznego.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2021

Hoduj z głową bydło:

-Złożyłeś wniosek o dopłaty?

-Przygotować się na upały

-Sposób na muchy

-Leczyć każdą zasuszoną krowę?

-Zaczynał od ośmiu krów

 

PRENUMERATA