Polskie pisklęta wracają na rynki eksportowe

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
27-06-2018,8:15 Aktualizacja: 27-06-2018,8:18
A A A

Po dramatycznych kłopotach polskich zakładów wylęgowych na przełomie lat 2016/2017 będących pochodną panującej w Polsce grypy ptaków, krajowy eksport jednodniowych piskląt kurzych brojler wraca na ścieżkę wzrostu.

W okresie od stycznia do maja tego roku, polskie zakłady produkujące pisklęta wysłały do zagranicznych kontrahentów 19 mln piskląt kurcząt rzeźnych, czyli o prawie połowę więcej niż w analogicznym okresie 2017 roku.

W tym samym czasie poprzedniego roku branża dotkliwie odczuła zakazy administracyjne ze strony klientów w Europie Wschodniej, w wyniku czego zakłady wylęgowe sprzedały o przeszło 13 mln piskląt mniej do krajów trzecich niż w pięciu pierwszych miesiącach 2016 roku (26 mln piskląt).

eksport drobiu do chin, drób, produkcja drobiu, KRD-IG, Łukasz Dominiak,

Chiny wciąż zamknięte dla polskiego drobiu. Ale batalia trwa

Krajowa Rada Drobiarstwa-Izby Gospodarczej przez kilka dni gościła w Chinach, gdzie uczestniczyła w targach SIAL China i odbyła wiele spotkań ze służbami weterynaryjnymi i decydentami w sprawie importu żywności na ten wielki rynek. Podczas...
Przytoczone statystyki obrazują skalę problemu z jaką musiały się zmierzyć przedsiębiorstwa z Polski.

Katarzyna Gawrońska, główny specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przypomina, że z analiz przeprowadzonych przez KIPDiP w czasie spowodowanego grypą załamania polskiego eksportu piskląt, wynikało, że w skali całego 2017 roku nastąpił 50-procentowy spadek wywozu piskląt kurcząt rzeźnych poza granice Wspólnoty.

Z poziomu 58,1 mln nasz wywóz zagraniczny spadł do 30,4 mln sprzedawanych na eksport piskląt. Za tak duże straty w przychodach ze sprzedaży zagranicznej odpowiadała sytuacja epizootyczna w Polsce, co wtórnie skutkowało zablokowaniem dostaw piskląt jednodniowych i jaj wylęgowych z polskich zakładów wylęgowych przez najważniejszych klientów zagranicznych na wschodzie Europy.

Następstwem tych zdarzeń były poważne kłopoty finansowe polskich zakładów wylęgowych. Katarzyna Gawrońska szacuje, że straty w przychodach eksportowych w 2017 roku mogły sięgać nawet kilkudziesięciu milionów złotych. Blokad administracyjnych na kluczowych rynkach zbytu nie był wstanie zrekompensować popyt z pozostałych rynków państw trzecich, które uznawały międzynarodowe zasady ragionalizacji.

drób, mięso, konferencja w Józefowie, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, konferencja

Jaka przyszłość czeka polskie drobiarstwo?

Chociaż Polska jest dziś drobiową potęgą, to wcale nie oznacza, że nasi producenci i przetwórcy mogą spocząć na laurach. Wręcz  przeciwnie - od lidera wymaga się znacznie więcej. Cała branża musi więc starać się oferować produkty coraz...
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz od lat obserwuje, że polskie firmy sektora reprodukcyjnego zacieśniają współpracę w krajach sąsiadujących. W rejonach tych zaplecze reprodukcyjne drobiu nie jest wystarczająco rozwinięte, aby zaopatrywać w surowiec lokalnych producentów żywca drobiowego, stąd popyt na pisklęta i jaja wylęgowe zaspokajają zakłady wylęgowe z Polski.

Analiza dokonywanych transakcji wskazuje, że najwięcej piskląt trafia na Ukrainę - do tego kraju wyjechało niemal 85 procent wszystkich eksportowanych w 2017 roku piskląt użytkowych. Drugie miejsce w tym zestawieniu zajęła Białoruś, która odpowiadała za 7,84 proc. wywozu. O wiele mniejsze ilości trafiły na Litwę i do Rosji.

Według analiz prowadzonych przez KIPDiP najbardziej opłacalnymi dla producentów piskląt użytkowych kierunkami eksportowymi w 2017 roku były Rosja i Białoruś. Jeśli pominąć Rosję - ze względu na niewielkie obroty - to Białoruś jawi się jako najbardziej pożądany kierunek eksportowy.

Z pozostałych dwóch - mających praktyczne znaczenie państw, które importują pisklęta z Polski, cenowo lepiej wygląda Litwa niż Ukraina.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA