Polskie mięso drobiowe jest bezpieczne i zdrowe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-09-2022,10:30 Aktualizacja: 08-09-2022,10:26
A A A

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza podkreśla, że polskie mięso drobiowe jest bezpieczne i zdrowe. Apeluje do konsumentów o to, aby nie ulegali oni manipulacjom stosowanym przez organizacje, którym zależy na zniechęceniu ich do spożywania produktów mięsnych.

"W nawiązaniu do pojawiających się w przestrzeni publicznej manipulacji oraz nieprawdziwych informacji dot. rzekomej złej jakości mięsa drobiowego, pragniemy podkreślić, że materiał stowarzyszenia "Otwarte Klatki" należy uznać za prywatne opinie tej organizacji nie mające podstaw merytorycznych i naukowych" czytamy w komunikacie Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

cena drobiu, żywiec drobiowy, mięso,indyki, brojlery, spadek cen,

Żywiec drobiowy drożeje za wyjątkiem indyków

Drób w ostatnim tygodniu sierpnia podrożał za wyjątkiem indyków. Ich cena w ciągu tygodnia i miesiąca spadła odpowiednio o 2 i 4 gr za kg.    Cena w skupie indyków w dniach 22-28 sierpnia wyniosła średnio 8,52 zł za...

Organizacja tym razem postanowiła wcielić się w rolę "inspektorów" jakości produktów. KRD-IG informuje, że prawdziwym celem stowarzyszenia "Otwarte Klatki" jest zniechęcanie konsumentów do jedzenia mięsa, emocjonalne szantażowanie społeczeństwa i zmuszanie go do diety wegańskiej, a nade wszystko likwidacja polskich hodowli oraz przemysłu mięsnego.

Tego typu działalność niejednokrotnie w przeszłości służyła głównie uzyskaniu rozgłosu i finansowaniu stowarzyszenia z różnego rodzaju zbiórek publicznych i innych form darowizn.

KRD-IG informuje również, że nie można można wykluczyć w tym przypadku działania lobby, któremu zależy na likwidacji potencjału polskiego sektora drobiarskiego przez sianie nieufności i strachu wśród mieszkańców Polski oraz narzucenia własnej ideologii.

"Rozpowszechniany materiał jest niczym innym, jak próbą ordynarnego wymuszenia na sieciach handlowych przystąpienia do European Chicken Commitment czyli międzynarodowego porozumienia, z którym "Otwarte Klatki" współpracują" czytamy w komunikacie KRD-IG.

Eksperci z KRD-IG odnieśli się do opinii dotyczącej choroby białych włókien w mięsie drobiowym. Podkreślają, że każdy produkt w sklepie podlega systemowi urzędowej kontroli żywności, która gwarantuje jego bezpieczeństwo i jakość.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1, Krzysztof Śmietanka

Grypa ptaków staje się chorobą całoroczną

Dynamika zakażeń wirusami grypy u dzikich ptaków w ostatnim czasie zmienia się na niekorzyść. Od ubiegłego roku obserwujemy, że wirus po zakończeniu sezonu grypowego nie znika z ich populacji, lecz utrzymuje się na obszarach lęgowych naszego...

Tylko instytucje państwowe mają wiedzę, kompetencje i właściwe zaplecze laboratoryjne do prowadzenia badań produktów spożywczych. W sytuacji, gdy przedstawiciele organizacji są przekonani o niebezpieczeństwie produktu, powinni o tym powiadomić właściwe służby.

"Polski drób jest ceniony w Europie i na świecie, a polscy producenci drobiu zajmują pierwsze miejsce w Unii Europejskiej nie tylko jeżeli chodzi o wolumen sprzedaży, ale też i jakość sprzedawanych produktów. To osiągnięcie nie byłoby możliwe bez rzetelnej troski o dobrostan zwierząt i jakość procesu produkcji" podsumowuje w swoim komunikacie KRD-IG.

Konsumenci mogą zapoznać się ze stroną internetową dobrydrob.pl, gdzie znajduje się wiele odpowiedzi na pytania i powielane mity na temat mięsa drobiowego.

KRD-IG jednocześnie apeluje o nieuleganiu manipulacjom oraz przyjrzeniu się rzeczywistym celom, które stoją za tym materiałem. Rada odniesie się do nich szczegółowo nie wykluczając działań prawnych.

Komunikat Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej w sprawie materiału stowarzyszenia "Otwarte Klatki" znajdziesz TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu