Polska wciąż jest największym producentem drobiu w UE

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
21-06-2015,13:00 Aktualizacja: 20-06-2015,20:02
A A A

W 2014 roku państwa Unii Europejskiej wyprodukowały 13,181 mln ton mięsa drobiu. 14 procent towarów powstało w Polsce.

FAMMU/FAPA informuje, że największym producentami tego gatunku mięsa we Wspólnocie była Polska, gdzie wytworzono 1,783 mln ton. Kolejne miejsca w czołówce zajęły: Francja - 1,678 mln ton (13 proc.), Wielka Brytania - 1,643 mln ton (12 proc.), Niemcy - 1,512 mln ton (11 proc.) i Hiszpania - 1,468 mln ton (11 proc.). Produkcja tych państw stanowiła 61,3 proc. unijnej wytwórczości.

W 2014 r. import mięsa drobiu do UE wyniósł ok. 800 tys. ton i pochodził przede wszystkim z Brazylii (60 proc. przywozu) oraz Tajlandii (30 proc.). W strukturze zakupów przeważały piersi i inne wysokowartościowe produkty (np. gotowane przetwory). Wartość jednostkowa importu wyniosła średnio 2,59 euro za kilogram.

Z kolei ubiegłoroczny eksport z Unii do krajów trzecich wyniósł ok. 1,5 mln ton i dominowały w nim tańsze produkty (1,37 euro/kg). Połowa sprzedaży została skierowana do pięciu odbiorców - RPA, Beninu, Hongkongu, Arabii Saudyjskiej i na Ukrainę.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2021

Hoduj z głową bydło:

-Złożyłeś wniosek o dopłaty?

-Przygotować się na upały

-Sposób na muchy

-Leczyć każdą zasuszoną krowę?

-Zaczynał od ośmiu krów

 

PRENUMERATA