Kurczęta brojlery drożeją. A co z ceną indyków?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-07-2020,10:00 Aktualizacja: 01-07-2020,9:51
A A A
Ceny skupu kurcząt brojlerów rosną od początku maja bieżącego roku. Natomiast indyki w pierwszych trzech tygodniach czerwca ustabilizowały swoją cenę na poziomie 4,44 zł za kg.
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 15-21 czerwca 2020 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali przeciętnie 3,18 zł za kg.
 
Cena ta była o 3,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 5% wyższa niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był jednak o 8% tańszy niż przed rokiem. 
 
żywiec drobiowy, produkcja drobiu, polskie drobiarstwo, pisklęta, mięso drobiowe, drób, koronawirus, cena drobiu

Apelują do komisarza o pilne wsparcie sektora drobiu

Z inicjatywy Krzysztofa Jurgiela europosłowie PiS skierowali do komisarza UE ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego pismo dotyczące krytycznej sytuacji sektora drobiu w Polsce, w którym apelują o uruchomienie środków dla Polski...
 
W trzecim tygodniu czerwca za indyki płacono średnio 4,44 zł za kg. To podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 21% mniej niż przed rokiem. 
 
Mięso z kurcząt w zakładach mięsnych od czterech tygodni drożeje. W omawianym okresie cena tuszek kurcząt patroszonych średnio wyniosła 5,61 zł za kg.
 
Była o ona 10% wyższa niż tydzień wcześniej i o 30% wyższa niż przed miesiącem. 
 
Z kolei tuszki indyków sprzedawano po 8,13 zł za kg. Ich notowania były o 2% niższe niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,4% wyższe niż przed miesiącem. 
 
W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena tuszek kurcząt była o 5% wyższa, a cena tuszek indyków o 11% niższa.
 



 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wracamy do normalności

-Shredlage w praktyce

-Za i przeciw tłustej diecie

-Uwaga na stres cieplny

-Jak uniknąć podgrzania?

PRENUMERATA