Antybiotyki w leczeniu drobiu. Czy można je ograniczyć?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-05-2017,13:30 Aktualizacja: 30-05-2017,13:08
A A A

Czy antybiotyki stosowane leczniczo w produkcji drobiarskiej mogą być ograniczone? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć uczestnicy konferencji zatytułowanej: Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: Antybiotyki. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele sektora drobiarskiego zarówno z Polski, jak i z Unii Europejskiej.

Stosowanie antybiotyków powinno się odbywać według generalnej zasady – tak mało jak to możliwe, ale tak często jak jest to konieczne. M. in. w tym celu od połowy roku wdrożone zostaną nowe plany działania w zakresie zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe oparte na koncepcji: Jedno Zdrowie.

drób, mięso drobiowe, eksport drobiu, singapur

Drób z Polski coraz bliżej Singapuru

Drób produkowany w Polsce prawdopodobnie będzie wkrótce eksportowany do Singapuru. To wynik ubiegłotygodniowej wizyty singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Zakłady drobiarskie w naszym...

- Działania w kierunku ograniczenia stosowania antybiotyków na przykładzie Holandii rozpoczęły się w 2007 roku, a od 2009 roku zauważamy wyraźny spadek ich użycia. Obserwujemy również akcje środowisk drobiarskich w innych państwach i razem dyskutujemy o tym jakie kroki podejmować dalej – mówiła Birthe Steenberg, sekretarz generalny unijnej organizacji drobiarskiej a.v.e.c.

Bioasekuracja to zdaniem prof. Piotr Szeleszczuka, Kierownika Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynarii oraz Zakładu Chorób Ptaków, alternatywa dla antybiotyków. Kluczem do sukcesu jest właśnie jej przestrzeganie.

Bioasekuracja ma na celu zminimalizowanie możliwości wprowadzenia mikroorganizmów wywołujących choroby do środowiska chowu przez np. nowo zakupione zwierzęta, ludzi, pojazdy czy zwierzęta domowe.

Ograniczenie stosowania antybiotyków można także osiągnąć przez poprawę ogólnej odporności u drobiu na choroby dzięki odpowiednio wybranej paszy i co się z tym wiąże maksymalne wchłanianie zawartych w niej składników odżywczych.

mięso drobiowe, drób, eksport drobiu, KRD-IG

Mięso drobiowe ponownie będzie eksportowane do Chin?

Ptasia grypa została już opanowana. Mimo to rynek chiński nadal jest zamknięty na dostawy polskiego drobiu. Jednak przedstawiciele branży przy pomocy rządu pracują nad odbudowaniem dobrych relacji z tym krajem. - Aby partnerzy chińscy wznowili...

Wskaźnikiem, mówiącym o faktycznym zużyciu leków jest średnia ilość antybiotyku podawana zwierzętom w przeliczeniu na jednostkę PCU (ang. Population Correction Unit). Celem jest osiągnięcie 50mg/PCU. Obecnie wskaźnik ten wynosi 140,8 mg/PCU, ale w większości krajów UE, w tym w Polsce wykazuje on tendencję spadkową.

- Ograniczenie stosowania antybiotyków to jedno z wyzwań, przed którymi stoi branża drobiarska. Warto wprowadzać obejmujący całą firmę system monitorowania użycia antybiotyków oraz zdefiniować standardy ich odpowiedzialnego stosowania, by hodować zwierzęta w środowisku, w którym leki te wykorzystywane są tylko do leczenia – tłumaczył Johan van Arendonk, Dyrektor ds. Innowacji i Technologii w Hendrix Genetics.

- Planujemy pochylić się nie tylko nad kwestią ograniczenia stosowania antybiotyków ale również nad problemami zrównoważonego rozwoju w szerszym kontekście. Mam tu na myśli sprawy związane z ponownym wykorzystaniem wody w procesie technologicznym czy zastosowaniem energii odnawialnej - podsumował spotkanie Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

Konferencję pt. Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: Antybiotyki zorganizowała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy wsparciu Zakładu Chorób Ptaków Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2021

Hoduj z głową bydło:

-Złożyłeś wniosek o dopłaty?

-Przygotować się na upały

-Sposób na muchy

-Leczyć każdą zasuszoną krowę?

-Zaczynał od ośmiu krów

 

PRENUMERATA