Żywiec wołowy odnotował kolejny wzrost cen

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-08-2020,12:00 Aktualizacja: 20-08-2020,10:50
A A A
Cena skupu żywca wołowego w pierwszym tygodniu sierpnia wzrosła kolejny raz z rzędu o 1%. Tym samym dostawcy bydła otrzymywali przeciętnie 6,17 zł za kg.
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 3-9 sierpnia bieżącego roku  krajowi dostawcy za żywiec wołowy otrzymywali  6,17 zł za kg.
 
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% wyższa niż miesiąc i rok wcześniej. 
 
W pierwszym tygodniu sierpnia na rynku krajowym za kompensowane ćwierćtusze wołowe trzeba było zapłacić średnio 12,56 zł za kg.
 
Jerzy Wierzbicki, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, produkcja wołowiny, covid-19

Producenci wołowiny walczą o większą sprzedaż

Pandemia koronawirusa i związane z nią ograniczenia działania gastronomii negatywnie wpłynęły na sytuację producentów wołowiny. Konsumenci nie stracili zaufania do tego mięsa, ale prognozy mówią o spadku spożycia. - Zakłócenia...
Było to o 1% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 2% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ćwierćtusze wołowe były o 4 gr za kg tańsze.
 
W trzecim tygodniu sierpnia byki skupowano średnio po 6,80 zł za kg. Cena ta była o 5 gr wyższa niż przed tygodniem.
 
Rolnicy za jałówki otrzymywali średnio 6,44 zł za kg, to o 3 gr więcej niż przed tygodniem.
 
Cena krów ukształtowała się na poziomie 4,75 zł za kg i była o 1 gr wyższa niż w poprzednich notowaniach. 
 
Byki w rozliczeniu WBC kosztowały średnio 12,36 zł za kg i były o 18 gr droższe niż przed tygodniem.
 
Cena jałówek wzrosła w ciągu tygodnia o 7 gr do wartości 12,25 zł za kg, a krów spadła o 7 gr do wartości 10,36 zł za kg WBC.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA