Wzrósł eksport i opłacalność produkcji mięsa wołowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-03-2016,20:00 Aktualizacja: 16-03-2016,20:15
A A A

Cena skupu żywca wołowego w styczniu wyniosła 6,10 zł za kg, to o 1,8 proc. więcej niż przed rokiem. Jednocześnie cena paszy spadła o 3,8 proc. r/r. W rezultacie wzrosła opłacalność produkcji mięsa wołowego w relacji rocznej.

Cena skupu za 1 kg żywca wołowego w Polsce na koniec I kwartału wyniesie 6,17 zł, w II kwartale 6,39 zł, a w III kwartale 6,46 zł – prognozują analitycy Credit Agricole Bank Polska S.A.

Wzrost cen wołowiny w znacznym stopniu wynikać będzie z silnego popytu zagranicznego, gdzie produkcja tego rodzaju mięsa jest znacznie wolniejsza. Dodatkowo kontynuacja ożywienia gospodarczego sprzyjać będzie wyższemu spożyciu wewnętrznemu wołowiny.

Ożywienie na rynku mięsa wołowego było już widoczne w ubiegłym roku. W ciągu pierwszych 10 miesięcy 2015 r. Polska wyeksportowała w ujęciu wagowym o 17 proc. więcej wołowiny niż przed rokiem. W bieżącym roku tendencja ta ma się utrzymać. 

Chcesz wiedzieć więcej? ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA