Spada produkcja cielęciny, rośnie import cieląt

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-08-2018,13:05 Aktualizacja: 23-08-2018,13:30
A A A

W Polsce susza wpłynęła przede wszystkim na mniejsze zbiory zbóż. Z kolei w Europie Zachodniej ma swoje konsekwencje również dla producentów bydła mięsnego z powodu ograniczenia bazy paszowej.

Zjawisko to jest szczególnie dotkliwe w Danii i Niemczech, które mogą przez przedwczesny ubój opasów, spowodowany brakami paszy, znacząco zwiększyć podaż cielęciny na rynku Wspólnoty - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.  

Top Farms Głubczyce, trojaczki, krowa mleczna, buhaj

Krowa urodziła sześć cieląt w ciągu trzech laktacji w tym trojaczki

Krowa w gospodarstwie w Grobnikach, które należy do Top Farms Głubczyce, 2 sierpnia urodziła trojaczki. Tym samym rozpoczęła trzecią laktację. Jej historia zasługuje jednak na uwagę. Trojaczki tj. dwie jałóweczki oraz jeden buhaj...

Znawcy rynku zauważają, że eksport cieląt z Polski w pierwszych czterech miesiącach 2018 r. spadł o 5 proc. do 13,4 tys. sztuk, zaś import wzrósł aż o 50 proc. do 29 tys. sztuk. Sprawia to, że nasz kraj staje się coraz większym importerem netto żywego bydła.

Cielęta do Polski są importowane głównie z Litwy, Holandii, Włoch oraz Słowacji. Wymienione kraje razem odpowiadają za 90 proc. dostaw.

Według danych Eurostatu średnia cena mięsa z cieląt w Polsce jest o 13,8 proc. niższa niż w Unii Europejskiej. Żywe cielęta ras mięsnych w Polsce są również tańsze o 14,6 proc. niż w UE, zaś cena cieląt ras mlecznych jest o 17,8 proc. wyższa.

Co ciekawe, o ile w pierwszych pięciu miesiącach 2018 r. ubój bydła wyrażony w sztukach poszedł w górę o 5,8 proc. w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku, to ubój cieląt istotnie się zmniejszył - ogółem o 8 proc., w wieku do dwóch miesięcy o 9,2 proc., w wieku do ośmiu miesięcy o 5,2 proc. w wieku 8-12 miesięcy o 20 proc.  

Zakładając, że omówiony przyrost żywych cieląt w Polsce zostanie przeznaczony na opas do wagi około 600 kg, to powinno się to przełożyć na około 2-proc. wzrost produkcji żywca wołowego r/r, pomijając zmiany pogłowia dorosłego bydła.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA