Rośnie eksport polskiej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-04-2016,10:05 Aktualizacja: 16-04-2016,13:14
A A A
W tym roku eksport konkurencyjnej cenowo wołowiny z Polski może dalej rosnąć - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego. 
 
Jak piszą w najnowszym raporcie w 2016 roku, przy konkurencyjnych cenach polskiej wołowiny, wolumen wywozu mięsa wołowego będzie prawdopodobnie o około 5 proc. większy niż w 2015 roku i wyniesie 460 tys. ton.|

bydło mięsne, rasa hereford, wołowina kulinarna

Bydło mięsne hereford na wołowinę kulinarną

Rasa hereford jest łagodna i mało wymagająca. Doskonale znosi ekstensywny, pastwiskowy system utrzymania. Do jej hodowli wystarczy wiata, która ochroni zwierzęta przed wiatrem oraz suche legowiska. Hodowlą bydła mięsnego rasy hereford od 15...
Eksperci ARR dodają ponadto, że wzrostowi eksportu może sprzyjać zwiększenie konsumpcji wołowiny w krajach UE, a także rozwój kontaktów handlowych polskich przedsiębiorców m.in. z Turcją i Japonią.
 
W 2015 roku z Polski wywieziono 437 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 15 proc. więcej niż w 2014 roku.
 
Odbiorcami wołowiny z Polski, oprócz krajów UE, były również: Turcja, kraje bałkańskie (Bośnia i Hercegowina, Albania), a także niektóre kraje Bliskiego Wschodu i Azji (m.in. Izrael, Hongkong, Turkmenistan, Japonia i Wietnam).
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA