Przebadano ponad 400 próbek wołowiny. Salmonelli nie stwierdzono

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Katarzyna Lechowicz-Dyl PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-02-2019,8:40 Aktualizacja: 26-02-2019,8:48
A A A

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontrolowały pod kątem salmonelli ponad 400 próbek mięsa wołowego oraz produktów z niego, przeznaczonych do jedzenia na surowo. Żadna nie została zdyskwalifikowana.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że kontrole przeprowadzono w związku z procederem nielegalnego uboju bydła w jednej z ubojni w województwie mazowieckim oraz obawami konsumentów o bezpieczeństwo mięsa wołowego i produktów z niego.

salmonella w mięsie, słowenia, bakteria salmonelli, alebon, Efes-pol Fedai Simsek

W Słowenii też wykryto salmonellę w mięsie z Polski

Słoweński urząd ds. bezpieczeństwa żywności poinformował w piątek o stwierdzeniu salmonelli w kolejnych trzech partiach przeznaczonego na kebab mięsa wołowego i indyczego, dostarczonego do Słowenii z Polski. Chodzi o mięso zamówione z Polski...

Akcja polegała na pobraniu próbek na etapie obrotu handlowego i wykonaniu badań. Kontrola dotyczyła świeżego mięsa wołowego w opakowaniach jednostkowych (w kierunku oznaczania obecności bakterii Salmonella), a także produktów z mięsa wołowego przeznaczonych do spożycia na surowo, np. carpaccio i tatar (w kierunku obecności bakterii Salmonella i Listeria monocytogenes).

"Łącznie pobrano do analiz 405 próbek ww. produktów, żadna z próbek nie została zdyskwalifikowana" - podał Główny Inspektorat Sanitarny.

GIS poinformował, że kontrole przeprowadzono od 1 do 8 lutego, ale będą kontynuowane.

"Do końca marca pobrane i zbadane zostaną kolejne ponadplanowe próbki produktów z mięsa wołowego (dostępnych na etapie obrotu handlowego)" - poinformowano.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA